Отидете към основна версия

2 097 21

"Росатом" с договори за 60 млрд. в Египет

  • росатом-
  • ядрена енергия-
  • енергетика-
  • египет-
  • аец

Строителството на всички четири енергоблока на АЕЦ "Дабаа" ше бъде завършено до 2028-2029 г.

Снимка: БТА/АР

Общата стойност на договорите на руската корпорация „Росатом“ в Египет е почти 60 милиарда долара. Това съобщи генералният директор на корпорацията Алексей Лихачов на среща с руския премиер Дмитрий Медведев.

„В средата на декември миналата година ние пуснахме търговски пакет на всички египетски договори на стойност почти 60 милиарда долара. Това е поетапно строителство на четири енергоблока с ВВЕР – по-малки братя на Ленинградската АЕЦ. В това влиза обслужване на централата за десетки години напред и доставка на гориво. И естествено, това е много сериозен принос в развитието на руско-египетските отношения както на хуманитарно ниво, така и на ниво технологично сътрудничество“, заяви Лихачов пред "Интерфакс".

EPC договорът (за инженеринг, материално-техническо снабдяване и строителство) на АЕЦ „Дабаа“ бе сключен на 31 декември 2016 г.

Строителството на всички четири енергоблока на АЕЦ се планира да бъде завършено до 2028-2029 г. Обемът на финансирането ще бъде до 21 милиарда долара, съобщи Лихачов преди подписването на договора. По-късно той заяви за „Блумбърг“, че финансирането може да нарасне до 26 милиарда долара. Освен това горивният договор може да достигне 15 милиарда долара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини