Отидете към основна версия

11 370 15

Кой вдига цената на петрола

  • нефт-
  • brent-
  • цена
Снимка: Shutterstock

Напрегната геополитическа обстановка несъмнено се отразява на редица суровини. Някои от тях обаче са ключови за развитието на световната икономика, като например „черното злато”. За пръв път от 4 години насам нефтът от сорта Brent преодоля психологическата бариера от 75 USD за барел. Според икономисти това е само началото на поскъпването.

Най-големият фактор, който влияе върху цената на петрола, са заплахите на САЩ да се откажат от ядрената сделка с Иран, политика, активно подкрепяна от Израел. Това обаче означава автоматично възобновяване на санкциите срещу иранския нефтен сектор. Влияние оказва и ситуацията около Саудитска Арабия. Тя вече води война в Йемен и е на път да открие втори фронт – Сирия.

Не е за подценяване и фактът, че ислямистите губят нефтените ресурси на страната. Именно благодарение на тези ресурси те успяха да упражнят дъмпинг върху пазара на нефт.

С колко ще поскъпне барел петрол от сорта Brent? Според икономисти, през лятото може да очакваме един барел да се търгува срещу 80 USD, а до края на годината цената може да скочи до 90 USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини