Отидете към основна версия

11 053 20

Столична община плаща 5 млн. лв. на „Юнион Ивкони”

  • юнион ивкони-
  • столична община-
  • споразумение-
  • дела-
  • договор

Столична община (СО) ще изплати на „Юнион Ивкони” 5.2 млн. лв. по извънсъдебно споразумение. Става дума за 150 съдебни дела, които транспортната фирма е завела срещу общината. Към момента СО е загубила 25 от тях, а по още 50 съдебните спорове продължават. Причината да се стигне до извънсъдебно споразумение е, че юридически анализ е показал, че фирмата ще спечели всички дела.

В действителност сумата е 7.2 млн. лв., но след преговори са приспаднати 422 000 лв., които транспортната фирма е имала като задължения към СО. В крайна сметка сумата е намалена до 5.2 млн. лв.

До съдебен спор се стига след като „Юнион Ивкони” е имала договор със СО да обслужва линии на градския транспорт в периода 2007-2015 г. За въпросния период общината не е изплащала на транспортната фирма индексациите по договора. В резултат „Юнион Ивкони” завежда дело за всяко неполучено месечно плащане.

От страна на СО договорът е подписан от тогавашния заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Той обаче беше уволнен след като стана достояние разговор между него и транспортни предприемачи, на който се обсъжда разпределянето на автобусните линии в София. На поста застана Любомир Христов. Той също не се задържа дълго време на него и през 2016 г. беше освободен заради съмнения в корупция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини