Last news in Fakti

25 Юли, 2018 19:37 11 052 20

Столична община плаща 5 млн. лв. на „Юнион Ивкони”

  • юнион ивкони-
  • столична община-
  • споразумение-
  • дела-
  • договор

Столична община (СО) ще изплати на „Юнион Ивкони” 5.2 млн. лв. по извънсъдебно споразумение. Става дума за 150 съдебни дела, които транспортната фирма е завела срещу общината. Към момента СО е загубила 25 от тях, а по още 50 съдебните спорове продължават. Причината да се стигне до извънсъдебно споразумение е, че юридически анализ е показал, че фирмата ще спечели всички дела.

В действителност сумата е 7.2 млн. лв., но след преговори са приспаднати 422 000 лв., които транспортната фирма е имала като задължения към СО. В крайна сметка сумата е намалена до 5.2 млн. лв.

До съдебен спор се стига след като „Юнион Ивкони” е имала договор със СО да обслужва линии на градския транспорт в периода 2007-2015 г. За въпросния период общината не е изплащала на транспортната фирма индексациите по договора. В резултат „Юнион Ивкони” завежда дело за всяко неполучено месечно плащане.

От страна на СО договорът е подписан от тогавашния заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Той обаче беше уволнен след като стана достояние разговор между него и транспортни предприемачи, на който се обсъжда разпределянето на автобусните линии в София. На поста застана Любомир Христов. Той също не се задържа дълго време на него и през 2016 г. беше освободен заради съмнения в корупция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОФЬОРА

    36 14 Отговор
    Тя СО е трябвало да ги плати преди време.Сега е редно да им платят и лихвите за забавено плащане и разходите по делото .

    Коментиран от #2

  • 2 Кумчо Вълчо

    59 8 Отговор

    До коментар #1 от "ШОФЬОРА":

    Алооо шифиора те ще ги платят ама от твоя и мой джоб бе аланкоолу.

    Коментиран от #3

  • 3 ШОФЬОРА

    20 25 Отговор

    До коментар #2 от "Кумчо Вълчо":

    Абе льольо първо се научи да пишеш.После не завиждай и не злобей толко ,от моя джоб със сигурност не е ,от твоя като ти гледам потенциала май и ти си на помощи.Това си е залегнало в договора и в ценообразуването.За по лесно сте ти го обясним така ако на децата ти спрат детските надбавки и ти след време успееш та ги отсъдиш и ги вземеш от кой джоб ще са.Ама сме си българска работа не е важно аз да съм добре важно е вуте да е зле.

    Коментиран от #4

  • 4 Един път само

    47 3 Отговор

    До коментар #3 от "ШОФЬОРА":

    пътувах с тая фирма от Германия до България! отпред шофьорите си пуснали парното, а нас кучета ни яли! В Австрия един им дигна скандал, поиска си парите, и каза че ще звънне в телевизиите да ни чакат в София! Оттам нататък ни се стопли душата! Но никога повече с Ивкони!

    Коментиран от #17

  • 5 Госта

    45 1 Отговор
    Страшно е, когато корупция и некадърност се съчетават под благия поглед на честните управленци. Сключили са неизгоден договор. Вероятно някой е получил съответна отплата. Качеството на услугата го знаят всички. И за капак-споразумение да плащане, сякаш ЮИ е най-изрядната фирма на света. Така правят добрите управленци. Защото знаят, че никой няма да им потърси сметка.
  • 6 Гост

    33 2 Отговор
    Всички знаем тази фирма чия собственост е. Ще плащаме разбира се.

    Коментиран от #12

  • 7 пиу пиу

    32 2 Отговор
    Това е фирма близка до ДПС! Няма да разказвам какво са ми причинявали при пътуване с тях но ги избягвам винаги, когато мога!
  • 8 хй0

    26 1 Отговор
    Ха, честито - ГЕРБ клекна с 5 млн.на ДПС - СЕФТЕ...
  • 9 ГосТ

    18 1 Отговор
    Те да беха само тея милиони раздадени. ...цвете щехме да сме. На най противната фирма братче....
  • 10 Пловдив

    23 0 Отговор
    Държавата губи 90% от делата заведени срещу нея, но на никой от управляващите не му пука, затова сме на това положение.
    Я направи един един закон 50 г. затвор за корупция, и всички пропиляни публични средства да се възтоновят от човека, който си е сложил подписа да видим дали някой ще посмее да си играе с огъня.
  • 11 Майна

    19 2 Отговор
    Съмнение в корупция , но тия пари ще ги платим ние . За корумпирания държавен служител остават само съмненията в корупция,апартамента и скъпите почивки
  • 12 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Тази фирма е тотален нарушител и с липсваща работна етика. Транспортните средства не са изправни технически, но не ги проверяват. Последно се возих с тях като вместо голям автобус бяха пуснали малък бус с 15тина места. На магистралата буса, мерцедес при това, гаснеше със 100км/ч и отбивахме поне 3 пъти само за това. Имаше вероятно разбита полуоска понеже возене над диференциала може да се сравни със сядане върху разбита пералня и не на последно място предните му гуми бяха износени едностранно до нивото на галош. Когато взимаш 30лв за билет и пуснеш не 40местен, а 15местен и не е с разход 20л, а 8л. то очевидно имаш полза. Отвратителни са и са нарушители отвсякъде със скорости от 110км/ч.
  • 13 КЗарков

    13 3 Отговор
    за непросветените драскачи тук само да отбележа че въпросната фирма е на Ивайло Константинов -ИВКОНИ и няма нищо общо с ДПС-до преди месец бе депутат и все още активист на ГЕРБ.................
  • 14 Ники

    2 1 Отговор
    Тия пичове дето са на тоя пост отговарящ за транспорта .. са симпатични и добри ... ма като дойде някой бизнесмен и в замяна на услугите ти ... ти даде средства за който не си и сънувал ... айде кажете ми вие какво ще направите ... Това е проблемът на държавите с по нисък стандарт ...
  • 15 Телевизора на Елвис

    2 0 Отговор
    Бе аз нещо не си спомням да съм виждал автобуси на ЮИ да обслужват линии на ГТ. Къде това бе?
  • 16 Гост

    1 1 Отговор
    Ако имате проблем със своя застраховател:

    Facebook - "Обезщетение от застраховател"
  • 17 ШОФЬОРА

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Един път само":

    Много ясно че няма да ви пуснат отоплението, като им смърдите на некъпано от година.
  • 18 Западните Балкани

    3 0 Отговор
    Благодаря, Борисов! Ето защо твоето Данче направи билетчето 1,6 лева
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мафията

    4 0 Отговор
    Един от собствениците на Юнион Ивкони е Ивайло Константинов. Депутат от ГЕРБ, в последствие напуснал парламента. Разбира се, че СО ще му изплати 5-6 милиона. За овцете от стадото обаче, ще растат цените, таксите и данъците...