Отидете към основна версия

18 220 26

Какви са минималните заплати в ЕС

  • минимална работна заплата-
  • възнаглаждение-
  • ес

Каква е минималната работна заплата в страните от Европейския съюз (ЕС) и къде се нарежда България в класацията? Най-високо е възнаграждението в Люксембург – 1801 EUR. България е на другия край на класацията с минимална месечна заплата само от 138 EUR, сочат данните на Евростат за януари 2012 г. Веднага след нас по бедност се ражда северната ни съседка. В Румъния минималното месечно заплащане е с 15% по-високо от това у нас – 162 EUR. На трета позиция е Литва с 232 EUR.

Гарантираната заплата, която получават работещите в Люксембург е 1801 EUR. Следва Ирландия с 1462 EUR месечно възнаграждение. Почти без разлика е нивото на минималната заплата в Холандия и Белгия, съответно 1447 EUR и 1444 EUR.

България се нарежда и на последно място по отношение на покупателната сила на минималната работна заплата с ниво от 272 EUR, съобщава profit.bg. За Румъния сумата е 283 EUR.

На база на изнесените данни може да се направи извода, че е необходим сериозен потенциал за повишаване на минималната работна заплата, за да може България да се доближи до европейските стандарти.

 

Легенда:

Кралство Белгия 
България  BG 
Чешка република  CZ 
Дания  DK 
Германия  DE 
Естония  EE 
Ирландия  IE 
Гърция  EL 
Испания  ES 
Франция  FR 
Италия  IT 
Кипър  CY 
Латвия  LV 
Литва  LT 
Люксембург  LU 
Унгария  HU 
Малта  MT 
Нидерландия  NL 
Австрия  AT 
Полша  PL 
Португалия  PT 
Румъния  RO 
Словения  SI 
Словакия  SK 
Република Финландия  FIN
Швеция  SE 
Обединено кралство  UK 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини