Отидете към основна версия

3 862 9

Румъния откри в Черно море голямо газово находище

  • румъния-
  • черно море-
  • газ
Такива неща се случват един път в живота на мениджъра, заяви изпълнителният директор на ОМV Герхард Ройс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния направи голяма крачка към по-голяма енергийна независимост от „Газпром“. ExxonMobil и OMV Petrom съобщиха, че са открили „значително“ газово находище в Черно море.

Първоначалните данни показват запаси от синьо гориво от между 43 и 85 млрд. куб.м.

Откритието става два месеца след като двете компании започнаха да проучват частта от континенталния шелф, която Букурещ получи от Киев след намесата на Международния съд в Хага.

Такива неща се случват един път в живота на мениджъра, заяви изпълнителният директор на ОМV Герхард Ройс при обявяването на новината за находището.

Борсите реагираха с ръст на акциите на компанията.

„Твърде е рано да се прогнозира кога находището в блока Нептун ще докаже своята комерсиалност или не“, предупреди Кармен Арсен, анализатор от UniCredit CAIB Securities Romania.

Сондажът „Домино-1“ и се намира в район Нептун. Той се намира на 170 км. Източно от брега и е на дълбочина от 930 м. Предстоят да се извършат сеизмични и геологични изследвания преди да се пристъпи към промишлен добив.

Румъния разполага с газови находища с капацитет от 155 млрд. куб. м. Тя добива около 11 млрд. куб. м. на година, сочат данните на Агенцията за минерални ресурси. Страната внася около 4 млрд. куб. м. газ на година от Русия.

Още първите сондажи през 90-те на миналия ХХ в. намекнаха за значителни залежи на газ и петрол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини