Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 17:22 3 855 9

Румъния откри в Черно море голямо газово находище

  • румъния-
  • черно море-
  • газ
Румъния откри в Черно море голямо газово находище - 1
Такива неща се случват един път в живота на мениджъра, заяви изпълнителният директор на ОМV Герхард Ройс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния направи голяма крачка към по-голяма енергийна независимост от „Газпром“. ExxonMobil и OMV Petrom съобщиха, че са открили „значително“ газово находище в Черно море.

Първоначалните данни показват запаси от синьо гориво от между 43 и 85 млрд. куб.м.

Откритието става два месеца след като двете компании започнаха да проучват частта от континенталния шелф, която Букурещ получи от Киев след намесата на Международния съд в Хага.

Такива неща се случват един път в живота на мениджъра, заяви изпълнителният директор на ОМV Герхард Ройс при обявяването на новината за находището.

Борсите реагираха с ръст на акциите на компанията.

„Твърде е рано да се прогнозира кога находището в блока Нептун ще докаже своята комерсиалност или не“, предупреди Кармен Арсен, анализатор от UniCredit CAIB Securities Romania.

Сондажът „Домино-1“ и се намира в район Нептун. Той се намира на 170 км. Източно от брега и е на дълбочина от 930 м. Предстоят да се извършат сеизмични и геологични изследвания преди да се пристъпи към промишлен добив.

Румъния разполага с газови находища с капацитет от 155 млрд. куб. м. Тя добива около 11 млрд. куб. м. на година, сочат данните на Агенцията за минерални ресурси. Страната внася около 4 млрд. куб. м. газ на година от Русия.

Още първите сондажи през 90-те на миналия ХХ в. намекнаха за значителни залежи на газ и петрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    1 1 Отговор
    Трябва да се проучи и нашата БЪЛГАРИЯ,може и НИЕ да имаме нещо
    ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ УПЛАШИХМЕ ОТ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ШИСТОВ ГАЗ!
  • 2 Nafarforius

    3 1 Отговор
    "Докато умните се наумуват-лудите се налудуват!".Като нищо ще дръпнат нашия,Шабленски,шистов газ!
  • 3 неразбиращ

    0 2 Отговор
    не е лошо да попрочетеш малко по темата, вместо да спамиш под всеки пост неподготвен
  • 4 диан

    2 0 Отговор
    е как защо се плашим?
    ни сме свикнали с монополисти
    и как ще позволим на някои да наруши монопла на ГАЗПРОМ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вал

    1 1 Отговор
    След 2-3 години цената на газта в Европа ще бъде такава каквато е в САЩ, и 4 пъти по-ниска отколкото е в момента. Русия ще се задави в алчноста си скоро !
    България няма нужда да унищожава природата си, така или иначе някой други ще го направят около нас. Находище огромно в Кипър миналият месец открито, сега в Румъния, утре някъде другаде. Геополитически САЩ искат Русия да се отслаби и ще го постигнат с нас или без нас чрез срутване в цената на газта. А ние по добре да стоим настрани и да наблюдаваме, ниските цени ще облажат и нас. Единствените губещи са Русия и тези който ще си унищожат природата. Най умното което България, може да направи е да изчака като умен наблюдател.
  • 7 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До коментар №2 NAFARFORIUS
    Наистина румънците имат да си връщат,ако дръпнат Шабленския газ!!......преди години когато пускаха КАЧАЛКИТЕ на НХК Плевен,
    в ПЛОЕЩ нищо не излизаше и РУМЪНЦИТЕ ПОДСКАЧАХА!
  • 8 kitaec__

    1 0 Отговор
    Румънците ако дойдат в България също ще открият находища на Газ.Румънците не са руски г...лизци,те показват ,че вървят по европейския път,докато ние си оставаме руска колония.Единствено Русия е заинтересована ,да бъде запазено статуквото у нас
  • 9 ала бала

    1 0 Отговор
    иракли мойто момче тази технология е забранена в сащ още от шейсетте години заради доказано замърсяване на подпочвени води и хиляди изтровени даже преди година имаше филм по дискавари на тая тема