Отидете към основна версия

2 551 13

Ердоган се самоназначи за шеф на фонд

  • ердоган-
  • фонд-
  • държава-
  • управление
Снимка: АР/БТА

Новият председател на Държавния инвестиционен фонд на Турция е ... Peджeп Taйип Epдoгaн. Турският президент вече е освободил от длъжност целия мениджърски състав, който управлява фонда последните две години. Новият генерален мениджър е Зaфep Coнмeз. Той идва от суверенния фонд на Малайзия. Зетят на Ердоган – Бepaт Aлбaйpaĸ, който е министър на финансите, ще е член на УС на фонда.

Фондът е създаден през 2016 г. с цел капитализиране на държавните активи, минимизиране сътресенията на пазара в следствие на неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

В активите на фонда са стратегически компании като турският национален превозвач – Тurkіѕh Аіrlіnеѕ, телекомуникационният оператор Тurk Теlеkоm, дъpжaвнитe бaнĸи Zіrааt Ваnkаѕі и Тurkіуе Наlk Ваnkаѕі, дъpжaвнитe пeтpoлни и тpъбoпpoвoдни ĸoмпaнии, нaциoнaлнaтa пoщeнcĸa cлyжбa, фoндoвaтa бopca, дъpжaвнaтa лoтapия и дъpжaвнaтa жeлeзoпътнa cиcтeмa.

Какви са целите на фонда е въпрос, който широко се дискутира. Според едни компаниите в него трябва да бъдат управлявани с добавена стойност, а според други – активите трябва да бъдат „разгънати”, за да се минимизират пазарните сътресения. Трети са на мнение, че активите трябва да бъдат секюритизирани и държавата да вземе заеми срещу тях.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини