12 Септември, 2018 17:36 2 533 13

Ердоган се самоназначи за шеф на фонд

  • ердоган-
  • фонд-
  • държава-
  • управление
Ердоган се самоназначи за шеф на фонд - 1
Снимка: АР/БТА

Новият председател на Държавния инвестиционен фонд на Турция е ... Peджeп Taйип Epдoгaн. Турският президент вече е освободил от длъжност целия мениджърски състав, който управлява фонда последните две години. Новият генерален мениджър е Зaфep Coнмeз. Той идва от суверенния фонд на Малайзия. Зетят на Ердоган – Бepaт Aлбaйpaĸ, който е министър на финансите, ще е член на УС на фонда.

Фондът е създаден през 2016 г. с цел капитализиране на държавните активи, минимизиране сътресенията на пазара в следствие на неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

В активите на фонда са стратегически компании като турският национален превозвач – Тurkіѕh Аіrlіnеѕ, телекомуникационният оператор Тurk Теlеkоm, дъpжaвнитe бaнĸи Zіrааt Ваnkаѕі и Тurkіуе Наlk Ваnkаѕі, дъpжaвнитe пeтpoлни и тpъбoпpoвoдни ĸoмпaнии, нaциoнaлнaтa пoщeнcĸa cлyжбa, фoндoвaтa бopca, дъpжaвнaтa лoтapия и дъpжaвнaтa жeлeзoпътнa cиcтeмa.

Какви са целите на фонда е въпрос, който широко се дискутира. Според едни компаниите в него трябва да бъдат управлявани с добавена стойност, а според други – активите трябва да бъдат „разгънати”, за да се минимизират пазарните сътресения. Трети са на мнение, че активите трябва да бъдат секюритизирани и държавата да вземе заеми срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    20 4 Отговор
    Лирата пак ще премине в свободно падане.
  • 2 гост

    20 4 Отговор
    Ахахахаххах , султана си показа рогите и "тайните" въжделения !!!! Грижел се за народа и бизнеса , а ??!! Наивниците край нямат , а най-лесно им се затварят очите с аллах !!
  • 3 Ердоган

    12 4 Отговор
    Аз коля, аз беся! Имам 80 милиона овце! Квото искам, туй си правя! Израснах беден от гевреци, но ще умра като най-богатия овчар в света! С два геврека завладях цяла Турция, ако имах 5 тогава, цял свят щеше да е мой и на зетя!
  • 4 Хасан

    12 10 Отговор
    Браво на г-н Ердоган. Той е много далновиден политик. Благодарение на него Турция дръпна бясно напред. Турция сега изнася много. Всяка седмица през Капитан Андреево минават милиони тирове пълни до горе с ибрици, баклава, локум, гьозлемета, джапанки и маратонки Адибас по 10 лв чифта. Обличаме и храним цяла Северна Европа и половин Китай. А туризма ни да не ви казвам колко се разви напоследък. В момента в Турция има около 68 млн руски туристи, като до края на годината се чакат още към 32 млн и 504 хиляди. Освен това сме подписали и спогодба с Китай и Индия. Другата година чакаме около 350 млн китайци и близо 700 млн индийци туристи. Сами сметнете колко пари са това. Ама за индийците не е много сигурно, защото ако решат да имигрират в Турция, после ще е невъзможно да се познае кой индиец и кой не, и ще се омешим. Но съм сигурен че нашият далновиден президент г-н Ердоган ще го измисли и това.
  • 5 Jesus

    12 4 Отговор
    Почвам да му ставам фен на този ....бей. Яко шуро- баджанащина и всичко в моите ръце. То. ..Гюлен не му трябва да го сваля от власт. До година-две, Турция ще е като Венецуела
  • 6 Реалист

    2 1 Отговор
    А за нашия какво ще кажете..... след година две ще става президент... зер той не борави с овце?
  • 7 Реалист

    3 0 Отговор
    А за нашия какво ще кажете..... след година две ще става президент... зер той не борави с овце?
  • 8 Erdogan

    3 4 Отговор
    Слаба информация , през катарците държат още и най-големия автомобилен концерн в Европа ;) , има и други фирми с милирадни капитализации в $ и т.н.....
  • 9 Erdogan

    2 3 Отговор
    Слаба информация , през катарците държат още и най-големия автомобилен концерн в Европа ;) , има и други фирми с милирадни капитализации в $ и т.н.....

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Erdogan":

    Те затова и от много "държане" са вътре с 500 милиарда , 180 дължими до юни догодина !! Айде сега тичкай при "катарците" да ти ги платят , ама йок , нема да стане май , а , кво ша кажеш , ти затова си тръгнал да обикаляш като цветарка по държавите да се молиш за парици , щото много "държите" , хахаххахах !!!
  • 12 месара

    2 1 Отговор
    абе той се самоназначи за вечен президент на турция, вие за фонд пишете!

    Коментиран от #13

  • 13 Супер гуд

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "месара":

    Щом върши полезна работа , евала комшу.
    Защо трябва друг да източва държавните блага? Доверие всекимму , НЕ.
    Ние имахме едни банкери, все държавата губеше Не е ли тъй ?