Отидете към основна версия

4 693 30

В Плевен направиха първа копка на завод с германски инвестиции

  • леони-
  • инвестиции-
  • завод

Завод за кабелни инсталации, който ще отвори между 2000 и 2500 работни места, ще заработи в Плевен до края на 2018 г., съобщават представители.

Инвестицията е на "Леони" (Leoni) - най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили. Тя е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване.

„Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот.“, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в "Леони", направление “Кабелни системи”.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м., от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения.

Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече е започнала да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, посочва, че “Днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на Хоризонт-Иванов. Благодарим на "Леони" за партньорството и доверието. Това е успех не само за нас като строително-инвестиционна компания, а и за България и Северозапада”.

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка е бил вицепремиерът Томислав Дончев. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро”, смята той.

Присъствал е и министърът на икономиката Емил Караниколов, който подчертава, че “най-важното за региона е, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона”.

Кметът на Плевен Георг Спартански е категоричен, че “за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно”, казва той.

Консолидираните продажби на световната компания Leoni са на стойност 4.9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия. Местното управление на Leoni за България се представлява от Анджрей Амброзиак – управителен директор и Елица Цанева – търговски директор.

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ е инвеститор и основен строител на завода. Компанията вече 24 години извършва дейността си на българския и международния пазар. Тя участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управляващ директор на компанията е Борислав Иванов. Директор бизнес развитие е Светослав Богалински.

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“ са София Еърпорт Център, метална конструкция на Нов терминал на Летище София, метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София, металната конструкция за олимпийския огън за Зимните игри в Сочи, завод на „Язаки България“ в Димитровград и др.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини