Отидете към основна версия

3 849 6

Алишер Усамов прехвърли контрола върху Маіl.ru Grоuр

  • русия-
  • санкции-
  • сащ-
  • бизнес

По света

Aлишep Уcмaнoв прехвърли контрола върху мажоритарния си пакет, който държи в оператора Маіl.ru Grоuр на главния изпълнителен директор Борис Добродеев. Ходът е продиктуван от опасността от налагането на санкции от страна на САЩ върху имуществото и бизнеса на Усманов, съобщава ВВС. Последният заяви, че е подготвял прехвърлянето няколко години и излиза от управлението с „леко сърце”. По думите му социалните мрежи на компанията вече са развити, а „високотехнологичните фирми трябва да бъдат водени от по-младото поколение”.

Американските санкции върху Русия, които бяха въведени заради Украйна, датират още от управлението на Барак Обама. Сегашният президент Доналд Тръмп непрекъснато ги разширява и заради твърденията за руска намеса в последните президентски избори в САЩ и убийството на бивш шпионин в Англия.

Що се касае до Усманов, то 65-годишният бизнесмен притежава състояние в размер на 14.4 млрд. USD. По-голямата част от него идва в резултат на минни операции. Усманов е собственик на Меtаllоіnvеѕt – най-големият производител на медна руда в Русия. Следващото голямо предизвикателство пред руския бизнесмен е да изгради най-голямата компания за електронна търговия в Европа с помощта на Аlіbаbа.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини