Отидете към основна версия

1 309 8

Премиерът: Младежите ни се прославиха като хакери, време е да направят нещо градивно (СНИМКИ)

  • бойко борисов-
  • софия-
  • хакери-
  • компании-
  • стартъп-
  • startup europe summit-
  • интер експо център

Събитието в София събра на 500 души от Startup компании

Държавите на Балканите трябва заедно да създадем мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в Интер Експо Център.

Според българския министър-председател Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в IT сектора. По думите му младите хора на Балканите години наред са се прославяли с уменията си за хакерски атаки и измами с кредитни карти, но е време потенциалът им да бъде впрегнат в градивно развитие. По думите му неслучайно, когато се говори за пътна инфраструктура, се говори и за дигитална, защото тя е бъдещето.

Премиерът пожела успех на форума, който да създаде нови възможности за граждани от всички балкански страни, които по думите му, не трябва да се делят.

Събитието в София събра на 500 души от Startup компании. Еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел подчерта, че форумът е едно от най-важните събития в IT сектора и за пръв път събира толкова участници. По думите ѝ стартиращите предприятие са в основата на нашето време. „Ако през XIX век това са железниците, през XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на Startup иновативните компании“, заяви Габриел.

Тя съобщи, че в края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на хъбовете за цифрови иновации в региони, които досега не са достатъчно добре покрит. По думите ѝ най-късно през следващата година трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар.

Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците във форума с думите, че именно в младите и иновативни хора е надеждата за по-бърза промяна и модернизация на градове. По думите ѝ в последните години столицата се е утвърдила като регионален център на комуникационните и информационните технологии и над 40 хил. души са заети в тези сфери.

„Работата ми като кмет ме е научила, че не всичко може да стане с бързината на дигиталния свят, но съм убедена, че новите цифрови технологии ще помогнат да имаме повече и по-бързи отговори и да решаваме повече проблеми“, каза още Фандъкова. По думите ѝ благодарение на младите и предприемачи хора градът се нарежда в топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето.

На форума, освен министър-председателят на България Бойко Борисов, присъстваха също и премиерът на Македония Зоран Заев, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, премиерът на Черна гора Душко Маркович и министри от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия.

Тазгодишната среща Startup Europe Summit бе свързана с Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, която цели да подкрепи прехода в региона и да донесе ползи от цифровата трансформация на своите граждани, като спомогне за модернизиране на публичните администрации, за укрепване на киберсигурността, за увеличаване на свързаността и за подобряване на бизнес климата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини