16 Ноември, 2018 08:19 1 290 8

Премиерът: Младежите ни се прославиха като хакери, време е да направят нещо градивно (СНИМКИ)

  • бойко борисов-
  • софия-
  • хакери-
  • компании-
  • стартъп-
  • startup europe summit-
  • интер експо център

Събитието в София събра на 500 души от Startup компании

Премиерът: Младежите ни се прославиха като хакери, време е да направят нещо градивно (СНИМКИ) - 1

Държавите на Балканите трябва заедно да създадем мощна балканска цифрова икономика и да дръпнем напред в следващите години. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на четвъртото издание на Startup Europe Summit в Интер Експо Център.

Според българския министър-председател Балканите могат да станат регион на стартъп хъбове в IT сектора. По думите му младите хора на Балканите години наред са се прославяли с уменията си за хакерски атаки и измами с кредитни карти, но е време потенциалът им да бъде впрегнат в градивно развитие. По думите му неслучайно, когато се говори за пътна инфраструктура, се говори и за дигитална, защото тя е бъдещето.

Премиерът: Младежите ни се прославиха като хакери, време е да направят нещо градивно (СНИМКИ)

Премиерът пожела успех на форума, който да създаде нови възможности за граждани от всички балкански страни, които по думите му, не трябва да се делят.

Събитието в София събра на 500 души от Startup компании. Еврокомисарят по цифровата икономка Мария Габриел подчерта, че форумът е едно от най-важните събития в IT сектора и за пръв път събира толкова участници. По думите ѝ стартиращите предприятие са в основата на нашето време. „Ако през XIX век това са железниците, през XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на Startup иновативните компании“, заяви Габриел.

Премиерът: Младежите ни се прославиха като хакери, време е да направят нещо градивно (СНИМКИ)

Тя съобщи, че в края на 2018 ще бъде отворена нова покана за 8 милиона евро в рамките на програмата „Хоризонт 2020“ в подкрепа на хъбовете за цифрови иновации в региони, които досега не са достатъчно добре покрит. По думите ѝ най-късно през следващата година трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар.

Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства участниците във форума с думите, че именно в младите и иновативни хора е надеждата за по-бърза промяна и модернизация на градове. По думите ѝ в последните години столицата се е утвърдила като регионален център на комуникационните и информационните технологии и над 40 хил. души са заети в тези сфери.

„Работата ми като кмет ме е научила, че не всичко може да стане с бързината на дигиталния свят, но съм убедена, че новите цифрови технологии ще помогнат да имаме повече и по-бързи отговори и да решаваме повече проблеми“, каза още Фандъкова. По думите ѝ благодарение на младите и предприемачи хора градът се нарежда в топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето.

На форума, освен министър-председателят на България Бойко Борисов, присъстваха също и премиерът на Македония Зоран Заев, премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, премиерът на Черна гора Душко Маркович и министри от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Македония и Сърбия.

Тазгодишната среща Startup Europe Summit бе свързана с Програмата в областта на цифровите технологии за Западните Балкани, която цели да подкрепи прехода в региона и да донесе ползи от цифровата трансформация на своите граждани, като спомогне за модернизиране на публичните администрации, за укрепване на киберсигурността, за увеличаване на свързаността и за подобряване на бизнес климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мизирабъл

    28 3 Отговор
    Прост, по-прост, най-прост!!! Е не може прости хора да ни управляват! Оставка!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    20 3 Отговор
    Време е и ти Боко Борисов да направиш нещо смислено.Да се пенсионираш и да отидеш в панделата на топло.
  • 4 Дедо

    11 3 Отговор
    Бокооо,единственото което можеш да създадеш е корупционна схема!
  • 5 НАТО ВЕЦ

    9 2 Отговор
    Първи ред - "изложение"
  • 6 Bingo

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мизирабъл":

    Може, може. Прости хора се управляват от прости хора това е положението. Как иначе да си обясня близо 10 г. управление на това недоразумение и на това отдясно на него.
  • 7 Единствено градивно

    8 0 Отговор
    Е да ти изкарат кирливите ризи за подкупи , убийства ,офшорки и всякакви други гадории през живота ти за да ти осигурят билет с предимство към царството на Луцифер.Ще си построиш магистрала до там и ще санираш казана ,който ще обитаваш.
  • 8 IQ ZERO💡

    6 0 Отговор
    Бре какви красиви думи бре какви добри намерения пък все някой лош ни пречи да ги изпълним мама му стара.Ми намери ги тея млади таланти .Сложи ги на мястото на средния ешелон на властта дето е още във 20-ти век че и по по назад във времето и пространството че дано тръгнем да се развиваме в някаква смислена посока най сетне.