Отидете към основна версия

2 334 8

Владислав Панев: Бързи реформи в България

  • реформи-
  • българия-
  • икономика

Опасявам се, че ще бъде много изненадан догодина

Икономиката ни расте най-бавно от фалита на КТБ през 2014 насам. И то благодарение на потреблението и ръста на доходите (което е хубаво, но е и функция на това, че хора не останаха в България). В същото време износа пада за първи път от години. Инвестициите също намаляват, което ще даде отражение в бъдеще. Търговският дефицит расте бързо. Това коментира във "Фейсбук" Владислав Панев.

В същото време какво се случва с нашите най-големи експортни пазари:

- германската икономика се свива;

- Италия е пред срив, с рекорден дълг и скандално глупаво управление;

- Турция е в хиперинфлация, обезценка на лирата и рязко свиване на вноса.

Еврозоната приключва с изкупуването на облигации, очаква се лихвите да започнат да растат и на нашия континент. Тръмп води търговски войни. Глобалният цикъл на икономически растеж приключва. Това се вижда и по пазарите.

А тази сутрин един уморен човек разправя как доходите догодина щели да растат още по-бързо, че ще харчи милиарди повече за какво ли не, че медиите били свободни, че всичко цъфти. И се занимава с дребнотемия като какво казал президента, какво рекла Нинова и други глупотевини.

Нито дума за план Б, ако ни връхлети глобална криза. Нито дума за оздравяване на енергетика, застраховане, здравеопазване, кражбите от еврофондове. Само наливане на пари в нереформирани сектори. Борисов си живее в собствен свят и хал хабер си няма какво става около него.

Опасявам се, че ще бъде много изненадан догодина. Но пък ще намери перфектно оправдание с "международното положение". Реформите трябва да започнат сега и веднага. Иначе ще страдаме. Да си озапти лапачите като Гергов, Доган, Златев. Ако не може, не знае как или не му позволяват - най-добре пак да хвърля кърпата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини