Отидете към основна версия

3 045 10

Чешки милиардер придобива част от „Метро”

  • метро-
  • хипермаркет-
  • продажба-
  • собственост

От 25 до 35% от акциите на Metro AG отиват в ръцете на Даниел Кретински

Снимка: Shutterstock

Чешкият милиардер Даниел Кретински ще придобие между 25% и 35% от хипермаркет „Метро”. Това става възможно след разрешение на антимонополната комисия на Германия. Законодателството на ФРГ изисква подобно разрешение при покупката на над 30% от акциите на дадено дружество. В случая чешкият милиардер трябва да подаде и заявка за поглъщане на Metro AG. Най-вероятно той ще направи това след разрешението на германският антимонополен орган.

Това не е първата скорошна придобивка на Кретински. Наскоро компанията EP Global Commerce, притежание на милиардера, купи 7.3% от акциите за 316 млн. EUR.

От началото на 2018 г. Metro AG има сериозни финансови проблеми. За първите шест месеца на миналата година продажбите се свиха и респективно печалбата намаля.

По данни на Forbes състоянието на Кретински възлиза на 2.6 млрд. USD. През 2018 г. той продаде 31% от енергийната компания EPH (Energeticky & Prumyslovy Holding) за 1.6 млрд. USD на австралийската група Macquarie, но продължава да държи мажоритарен дял.

Веригата хипермаркети „Метро” разполага с 13 магазина в България и две специализирани бази в Банско и Слънчев бряг. „Метро Кеш енд Кери” откри първите си 2 магазина у нас през 1999 г. В момента вече има по два магазина в двата най-големи града в страната – София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини