Отидете към основна версия

4 903 13

Строителството на социализма в САЩ ще струва $93 трлн.

  • сащ-
  • социализъм

Опозиция в Америка срещу зелени инициативи

Снимка: Shutterstock.com

Изпълнението на десетгодишната програма "Зелен нов курс" (GND), активно насърчавана от някои конгресмени - демократи, ще струва 93 трилиона долара. Това са изчисленията на аналитичния център на Американския форум за действие, ръководен от бившия шеф на Бюджетната служба на конгреса Дъглас Холц-Екин.

Целта на този проект е да се бори с глобалното затопляне, т.е. да се намали до нула емисиите от парникови газове. Предлага се да се направи това чрез радикално преструктуриране на всички недвижими имоти в САЩ, цялостно прехвърляне на американската икономика към възобновяеми енергийни източници, забрана на въздушния транспорт и други интересни мерки.

Например, Александрия Окаси-Кортес, републикански демократ и един от най-известните поддръжници на Зеления Нов курс, предлага, наред с други неща, следното:

- Реновиране на всяка сграда в САЩ;

- През следващите 10 години да забрани всички традиционни източници на енергия, включително ядрена енергия;

- Опазването на екосистемите и засаждането на дървета;

- Да осигури на всички гарантирана работа с гарантирани високи заплати.

В същото време източникът на финансиране за „Зеления нов курс“ остава неясен. Самата програма има за цел да замени старата икономика с нова, която да е устойчива, екологична чиста, жизненоспособна и социално отговорна.

"Програмата" Зелен нов курс "е много скъпа", казват експерти от Американския форум за действие в своя доклад. В хода на неговото прилагане федералното правителство все повече ще се намесва в ежедневието на гражданите. В дългосрочен план това ще доведе до икономически щети на страната, което надхвърля и без това огромната сума от 93 трилиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини