Отидете към основна версия

2 981 9

Най-евтините европейски столици за почивка

  • уикенд-
  • ваканция-
  • европа-
  • цена

България не е включена в класацията

Снимка: Shutterstock

Британският Post Office публикува ежегодната си класация на най-достъпните в ценово отношение столици за уикенд посещение, като сравни колко средно ще похарчат туристите като се насладят на всичко, което може да предложи всяка европейска столица: от чаша кафе и цената на входа в градския музей до стойността на две нощувки в 3-звезден хотел за двама възрастни.

Най-достъпен се оказва Вилнюс. Латвийската столица е известна със своите живописни средновековни сгради, архитектура в стил барок, стрийт-арт и многолика история. Пътят от летището до центъра на града е 2.3 USD, а две нощувки в хотел за двама струват 91 USD. Общите разходите за един уикенд възлизат на 192 USD.

На второ място е Белград, където до сгради тип съветска архитектура са разположени модерни постройки. Цената на бутилка местна бира е 2.5 USD. Изследването показва, че Източна Европа е една от най-достъпните в ценово отношение за прекарване на уикенд.

Третата позиция е за Варшава. За един уикенд двама възрастни ще похарчат 208 USD. Четвъртата и петата позиции са за Истанбул и Букурещ, съответно 217 и 218 USD.

В другия край на класацията е Рейкиявик. Исландската столица е най-скъпия европейски град. Туристите, решили да я посетят само за един уикенд, ще трябва да отделят 602 USD.

В изследването са посочени и цените на влизане в музеи и художествени галерии. В някои случаи входът е безплатен, като например в Кардиф или Единбург. Най-евтина е храната в Гърция за втора поредна година. Спрямо 2017 г. при всички градове се отчита спад на цените. Така например, с 23% са спаднали разходите за посещение на Венеция.

ТОП 10 на най-евтините дестинации за уикенд ваканция

град разход (в USD)
1 Вилнюс 192
2 Белград 197
3 Варшава 208
4 Истанбул 217
5 Букурещ 218
6 Порто 225
7 Рига 233
8 Братислава 237
9 Москва 243
10 Прага 247

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини