Last news in Fakti

15 Март, 2019 16:21 2 977 9

Най-евтините европейски столици за почивка

  • уикенд-
  • ваканция-
  • европа-
  • цена

България не е включена в класацията

Най-евтините европейски столици за почивка - 1
Снимка: Shutterstock

Британският Post Office публикува ежегодната си класация на най-достъпните в ценово отношение столици за уикенд посещение, като сравни колко средно ще похарчат туристите като се насладят на всичко, което може да предложи всяка европейска столица: от чаша кафе и цената на входа в градския музей до стойността на две нощувки в 3-звезден хотел за двама възрастни.

Най-достъпен се оказва Вилнюс. Латвийската столица е известна със своите живописни средновековни сгради, архитектура в стил барок, стрийт-арт и многолика история. Пътят от летището до центъра на града е 2.3 USD, а две нощувки в хотел за двама струват 91 USD. Общите разходите за един уикенд възлизат на 192 USD.

На второ място е Белград, където до сгради тип съветска архитектура са разположени модерни постройки. Цената на бутилка местна бира е 2.5 USD. Изследването показва, че Източна Европа е една от най-достъпните в ценово отношение за прекарване на уикенд.

Третата позиция е за Варшава. За един уикенд двама възрастни ще похарчат 208 USD. Четвъртата и петата позиции са за Истанбул и Букурещ, съответно 217 и 218 USD.

В другия край на класацията е Рейкиявик. Исландската столица е най-скъпия европейски град. Туристите, решили да я посетят само за един уикенд, ще трябва да отделят 602 USD.

В изследването са посочени и цените на влизане в музеи и художествени галерии. В някои случаи входът е безплатен, като например в Кардиф или Единбург. Най-евтина е храната в Гърция за втора поредна година. Спрямо 2017 г. при всички градове се отчита спад на цените. Така например, с 23% са спаднали разходите за посещение на Венеция.

ТОП 10 на най-евтините дестинации за уикенд ваканция

град разход (в USD)
1 Вилнюс 192
2 Белград 197
3 Варшава 208
4 Истанбул 217
5 Букурещ 218
6 Порто 225
7 Рига 233
8 Братислава 237
9 Москва 243
10 Прага 247


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    8 1 Отговор
    Хубаво беше да ги обърнете в левове...не е сложно а пък сме в България все пак
  • 2 Ироничен

    12 0 Отговор
    Не ми е ясно как се почива в навалицата на една столица, но хората са различни.
    А Истанбул не е столица.

    Коментиран от #4

  • 3 321

    5 3 Отговор
    А къде е София. Ако я бяха написали трябваше да е на първо място. Пътят от летището до центъра на града е 1 долар, а нощувка за двама е около 60 долара. Тоест, общите разходи по горната схема е 124 долара за един уикенд.
  • 4 321

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Абе това е някаква фалшива новина. Британски вестник, пък прави класация в долари, не в паунди. Знам, че са тъпи англичаните ама чак толкова, че да не знаят, че Истанбул не е столица не ми се вярва - все пак има Гугъл. Освен това има претенции за най..достъпни столици, ама няма София, Тирана, Любляна, Загреб, Скопие, Сараево, Киев и т.н. Тоест е някаква зле скалъпена фейк реклама.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 идиоти

    3 0 Отговор
    Тьпи англета-какви 2,5 $ за бира в Белград бе шизита? За тези пари пиеш две и половина бири в центьра на пешеходната зона в бар.
  • 7 Порно

    3 1 Отговор
    Откъде измислиха , че храната в Гърция била най евтина ? То в България е по евтино , да не говорим за Сърбия. В белградска кръчма пируваш с парите за скромна вечеря при гърците.
  • 8 Гойко

    6 0 Отговор
    Вилнюс е столица на Литва, а не на Латвия !
    Истанбул и Порто не са столици !
    Милена Богданова е "интелигентна".
  • 9 Националист

    3 0 Отговор
    Боли ме шмайзера. Най-убаво си е на село.