Отидете към основна версия

7 477 14

Капитал 1 евро изяде едноличните търговци

  • фирма-
  • регистрация-
  • капитал

Регистрацията на ЕООД не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му

Близо двадесет пъти повече дружества с ограничена отговорност се регистрират всеки месец за сметка на едноличните търговци. Това сочат данни на Агенцията по вписванията за изминалата година, предоставени на „Монитор". За периода в страната са били вписани документите за учредяването на близо 53 000 дружества, от които най-много са едноличните дружества с ограничена отговорност - 37 000.

Пред в. „Монитор" юристи и счетоводители коментираха, че най-често задаваният въпрос от младите предприемачи е как да регистрират фирмите си. При едноличните търговци основният отличителен белег е в отговорността. Извършвайки дейност като ЕТ, вие отговаряте с цялото имущество, което се води на ваше име като физическо лице, а също така и с паричните спестявания, работна заплата и други доходи, които получавате. Или казано по-просто - ако нещо се обърка и бизнесът ви задлъжнее, ще се стигне до запориране на средствата, имуществото ви и т.н.

Минималната стойност на първоначалния капитал, необходим за регистрация на фирма, е 2 лева, което привлича като топъл хляб предприемачите. Той обаче следва да бъде по-адекватна сума, ако се планира да бъдат закупени по-сериозни активи в началото. Регистрацията на ЕООД не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му. При тази форма на юридическо лице отговорността на едноличния собственик се ограничава до това той да внесе заявения капитал в банкова сметка на бъдещата си фирма. Изпълнил своето задължение, неговата собственост е неприкосновена, фирмата отговаря със своите активи от тук натам и няма вариант, при който от собственика да бъдат изисквани средства за погасяване на фирмени задължения.

„Формално по закон има ограничена отговорност, но има много фактори, които я отменят. При управителите, които най-често са и собственици на ЕООД, отговорността е до 6 месеца след прехвърляне на предприятието", коментира адвокат Борис Кумпиков. Отговорността се ограничава до това да се внесе дялът от записания капитал, а дружеството отговаря с придобитите си впоследствие активи.

Тоест дори и да се регистрира фирма с два лева капитал, ако впоследствие натрупа активи за един милион лева при изпадане в несъстоятелност например, дружеството ще отговаря именно с тях за покриване на задълженията си. Ето защо най-често счетоводителите съветват регистрацията на фирмата да не е по-малко от 500-1000 лева капитал. Това е минималната сума, която ще е необходима за покриване на първоначалните разходи и нормалното стартиране на бизнес, което ще доведе и до получаване на очакваните доходи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини