Last news in Fakti

12 Април, 2019 22:00 7 465 14

Капитал 1 евро изяде едноличните търговци

  • фирма-
  • регистрация-
  • капитал

Регистрацията на ЕООД не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му

Капитал 1 евро изяде едноличните търговци - 1

Близо двадесет пъти повече дружества с ограничена отговорност се регистрират всеки месец за сметка на едноличните търговци. Това сочат данни на Агенцията по вписванията за изминалата година, предоставени на „Монитор". За периода в страната са били вписани документите за учредяването на близо 53 000 дружества, от които най-много са едноличните дружества с ограничена отговорност - 37 000.

Пред в. „Монитор" юристи и счетоводители коментираха, че най-често задаваният въпрос от младите предприемачи е как да регистрират фирмите си. При едноличните търговци основният отличителен белег е в отговорността. Извършвайки дейност като ЕТ, вие отговаряте с цялото имущество, което се води на ваше име като физическо лице, а също така и с паричните спестявания, работна заплата и други доходи, които получавате. Или казано по-просто - ако нещо се обърка и бизнесът ви задлъжнее, ще се стигне до запориране на средствата, имуществото ви и т.н.

Минималната стойност на първоначалния капитал, необходим за регистрация на фирма, е 2 лева, което привлича като топъл хляб предприемачите. Той обаче следва да бъде по-адекватна сума, ако се планира да бъдат закупени по-сериозни активи в началото. Регистрацията на ЕООД не е трудна, а отговорността е ограничена, което се подсказва и от името му. При тази форма на юридическо лице отговорността на едноличния собственик се ограничава до това той да внесе заявения капитал в банкова сметка на бъдещата си фирма. Изпълнил своето задължение, неговата собственост е неприкосновена, фирмата отговаря със своите активи от тук натам и няма вариант, при който от собственика да бъдат изисквани средства за погасяване на фирмени задължения.

„Формално по закон има ограничена отговорност, но има много фактори, които я отменят. При управителите, които най-често са и собственици на ЕООД, отговорността е до 6 месеца след прехвърляне на предприятието", коментира адвокат Борис Кумпиков. Отговорността се ограничава до това да се внесе дялът от записания капитал, а дружеството отговаря с придобитите си впоследствие активи.

Тоест дори и да се регистрира фирма с два лева капитал, ако впоследствие натрупа активи за един милион лева при изпадане в несъстоятелност например, дружеството ще отговаря именно с тях за покриване на задълженията си. Ето защо най-често счетоводителите съветват регистрацията на фирмата да не е по-малко от 500-1000 лева капитал. Това е минималната сума, която ще е необходима за покриване на първоначалните разходи и нормалното стартиране на бизнес, което ще доведе и до получаване на очакваните доходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мани мани

    19 4 Отговор
    целта беше да се премахнат едноличните търговци (ет) и да бъдат вкарани в заграбените производства, като всекидневно заливат масата народ, че нищо не се произвежда вече в българия ... всъщност малко предприятия бяха закрити, а доста си останаха да работят, но с по-малко хора и печалбата отива в един или няколко частни джоба, а се плаща десятък на държавата, но десятъка от придобити пари, плащаме и ние останалите ... всичко това го направиха сдс, ндсв, бсп, дпс, герб! все вредни партии за българия!
    елиминираха частния дребен бизнес!
  • 5 мани мани

    18 3 Отговор
    всъщност, за да създадеш свой си бизнес ти трябват вече много пари... през '90-те не беше тъй! сега трябват много пари за касов апарат, който все го променят и те набутва... а за дребен търговец не би трябвало да се изисква, за да може той да благоденства и да си плаща данъците за движимо и недвижимо имущество, и разните други такси! инак става поробен от частниците и държавата! трябва да плаща за счетоводител, за наем евентуално, да накупи машинарии и т.н. ... с нищо системата/държавата не спомага предприемача! спомагат се тия, които искат да крадат/схемаджии/далавераджии/баджанаци/приятелски кръгове и тем подобни!
  • 6 мани мани

    16 4 Отговор
    едноличните търговци ги изяде не капиталът от еди колко си лв или еоод-тата, а ги изядоха няколкото много зловредни партии, които попречиха на дребният човечец да се развива самостоятелно и да търгува, или да бъде дребен производител... едни избягаха навън, други ще търгашат, а кой ще работи по хотелите и заграбените производства? ето това е мисленето на крадците, които окрадоха заводите и парите от държавната хазна...
  • 7 мани мани

    16 5 Отговор
    то само като дадеш пари за фирмен печат, касов апарат, за обслужване на апарата всяка година, за склад, за машини, за счетоводство, за работни заплати, ток, вода, осигуровки, наеми и разни други дето не ми се изброяват... и на човек му се отщява да започне нещо свое дребно... дори и да е сам във фирмата си, то пак му се стоварват сума разходи, а приходите години няма да ги види, а само ще налива в това си начинание... защото системата е направена още по комунистическо време да е така, а зорлен и я сговнясаха ептен да бъде в ущърб на предприемачите... затова ви е трудно и затова все гледате да сте в така наречения от ТЯХ "сив сектор" ... сив сектор няма! има сиво ежедневие, в което искат да сте! искат да не можете да благоденствате! и 1 лв да не можете да изкарате! ай сте го изкарали, то ще гледат да ви отмъкнат 10-то стинки :) а вие ще сте набутали десетки левове, за да изкарате левче ...
  • 8 мани мани

    17 3 Отговор
    и за да ви е още по-гадно, то от герб (тази най-вредна за истинските българи партия) ви затрудниха нарочно няколко пъти с тези фискални промени по касовите апарати, за да обеднявате още повече и да ви съсипят дребният бизнес! за да можете да им пълните партийните каси, от които те си крадат! нарочно сложиха десятък за всички! докараха инвеститори, които са поробители и искат да им бачкате за жълти стинки! и от няма и накъде ще сте в заводите им! защото не можете да си позволите касов апарат, наем, а какво остава за другите неща!
  • 9 мани мани

    11 3 Отговор
    а ако предприемача иска да си създаде свое лого/търговка марка, то трябва да киха стотици лева, даже и 1200лв само и само да може да я регне в бг и защити ... а това трябва да струва едни 20лв та да не го мислиш като проблем! е да, ама не! нарочно е направено да е трудно! даваш на адвокат, на съд, на агенция... и си вътре поне две заплатки! как да сме предприемачи, търговци, производители?
    да отидете на запад? - че то там е в пъти по-трудно!
    управляващите изкопираха всичко западно и го побългариха в ужасен стил на управление! още по-зле да е, отколкото западняка го е измислил в своя си уродлив капитализъм=самоизяждане!
    и за да ви е хипер сговнянен бизнеса и вашето онлайн начинание, то сложиха такси и на онлайн магазините :) гарантирано от герб! не искат и 1лв да изкарате! запомнете ми думите! гледайте да ги осъзнаете и да разберете същността!
  • 10 мани мани

    14 4 Отговор
    герб направи така, че вие производителите на ракия, вина, то да не сте вече в тази сфера! вашите казани станаха вече незаконни! защото сте конкуренция! елиминираха и дребният човечец, който си изкарва парички покрай казана... какво да говорим? ами тези дребните търговци и производители, които не искат да издават касов бон, а имат онлайн магазинче? ами вече сте незаконни, защото от герб казаха така и го направиха! виждате ли, че няма как и 1лв да изкарате?! няма как! трябва да сте работник/роб в техните форми! затова и българите решиха да са роби, но на чужденец, а не на бг мафиоти!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Другия с коня

    8 14 Отговор

    До коментар #10 от "мани мани":

    Пий си хапчетата редовно....Много си зле Многоумнико....И Мези Блажно.....блажно мези....че от обяд си я започнал....

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жоро

    7 4 Отговор
    до Мани Мани
    аз не разбрах от какво точно се оплакваш (стана ми ясно че всичко ти пречи)
    10% данък го изкара големия проблем- сериозно?
    А ако купуването на касов апарат е толкова непосилно- може би не ти е дошъл моментът да регистрираш фирма.
    аз въобще не мисля, че това са проблемите. Трудното е да създадеш конкурентен продукт или услуга, а още по-трудно е да намериш пазари. А най-лесно е да се мрънка:)
  • 14 Коментара

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "мани мани":

    Пич ти да не си от доброволците дето чистиха плажа около Шабла?! По-скоро си обикновена пиянка... как ги съчени сега теа простотии, моля сподели, интересно ми е? Седем безсмислени поста...СЕДЕМ! Първите три са блокирани, предполагам са отново твое дело (като гледам размаха).....малко предприятия бяха закрити казваш...малиииий