Отидете към основна версия

2 776 6

ЕС излишно е похарчил 3.8 млрд. EUR

  • ес-
  • ек-
  • увд-
  • средства-
  • разходи

Парите са дадени за подобряване на управлението на въздушното движение

Снимка: Shutterstock

Европейският Съюз (ЕС) е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение (УВД), показва доклад на Европейската сметна палата.

В него се отчита, че е постигнато осъвременяване на УВД. За целта обаче не е било нужно да се инвестират средства от европейския бюджет. Дейности е можело да бъдат платени и без помощ от Съюза. Значителна част от средствата са отпускани без оценка за необходимост. Не е направено достатъчно, за да се избегне конфликт на интереси и някои от изпълнителите на проекти са се самопроверявали, се посочва още в доклада.

ЕС прилага програмата SESAR от 2005 г. С нея се уеднаквяват и обновяват системите и процедурите за УВД, които се разработват на национално равнище, но въпросната сума е била осигурена за периода след 2005 г.

Съветът на Европейската сметна палата към Европейската комисия е последната да подобри ефективността на проектите; да преразгледа финансовата подкрепа на Съюза и подаването на заявления за финансиране; да следи за ползите от обновяването на УВД.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини