Отидете към основна версия

6 185 20

България търси инвеститор в завод за автомобилни батерии

  • инвеститор-
  • завод-
  • автомобилни батерии

При Hyundai ситуацията е подобна, защото дори да изгради ново производство, южнокорейската компания няма нужда от завод на територията на ЕС

Въпреки че няма решение на германският концерн Volkswagen къде ще построи новия си завод за автомобили, правителството вече търси инвеститор за производството на автомобилни батерии, научи в. „Монитор".

Страната ни иска да се впише в тренда на Европейския съюз (ЕС) за чисто производство, което заради големия брой заводи за автомобилни части у нас, може да се реализира чрез привличане на голям инвеститор за все още скъпите за производство съвременни акумулатори, твърдят правителствени източници. Управляващите не са се отказали от мечтата да привлекат голям автомобилен производител, но засега везните клонят Volkswagen да избере Турция.

При Hyundai ситуацията е подобна, защото дори да изгради ново производство, южнокорейската компания няма нужда от завод на територията на ЕС, а по-скоро ще търси под-доставчици за е-мобилите си и изследователските центрове за автомономни автомобили.

На дневен ред все още стои привличането на Volkswagen. Обнадеждаващо е все още липсата на окончателно решение на ръководството на концерна. Добра новина дойде и от Турция, след като регистрираната компания на автомобилния гигант в турcкия търгoвcки рeгиcтър cъc ceдaлищe в oкръг Мaниca се оказа фирма за производство на камиони с марката MAN, а не на автомобили. Ето защо и управляващите твърдят, че все още са в играта и изтъкват, че България няма конкуренция по финансова стабилност, по кредитен рейтинг и БВП в региона. Но в същото време източници от правителството твърдят, че след случая „Дизелгейт" Volkswagen по-скоро търси място да изнесе „отмиращото" производство на замърсяващи автомобили извън пределите на Евросъюза.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини