Отидете към основна версия

15 773 15

Минерални води излизат от пазара

  • минерални води-
  • концесионери-
  • пазар-
  • закона за водите

Концесионери на минерални води излизат от пазара заради невъзможност да изпълняват финансовите си задължения по сключени договори.
Годишният доклад за дейността през 2011 г. на Комисията към министъра на околната среда и водите за текущ контрол по изпълнението на сключените концесионни договори за добив на минерални води – изключителна държавна собственост, беше приет от Министерски съвет. Документът съдържа анализ за изпълнението на договорите, въз основа на който комисията предлага на министъра на околната среда и водите да се предприемат действия за промяна в Закона за водите, свързана със задължението на концесионерите да заплащат върху 80% от ресурса на водоизточника.
Размерът на минималното годишно концесионно плащане е бил увеличен върху 80 на сто от предоставения с концесията обем с изменения в Закона за водите, направени от предходното правителство през 2009 г. Тази промяна е извършена в момент на стагнация на пазара на минерални води в България, когато концесионерите добиват малки количества, а трябва да заплащат върху увеличен обем, какъвто реално не са ползвали. Това поставя голяма част от концесионерите пред невъзможност да изпълняват финансовите си задължения по сключените договори. В резултат през 2011 г. са прекратени три концесионни договора, а именно: за минералната вода от находище „Белово” с концесионер „Куадрант Бевъриджис”АД, от находище „Брацигово” с концесионер „Бенабра”АД и от находище „Долна баня” с концесионер „Агрокомерс”АД. В началото на 2012 г. е прекратен още един договор – с концесионера «Аквавит – Д и Д» АД за находище «Шипково», а с решение от последното заседание на МС беше прекратен и договорът с „Хисар 21 век” ООД за находище „Хисаря”, каптаж „Банчето”, гр. Хисаря.
МОСВ предостави пълния анализ от доклада на комисията на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки за обстойно обсъждане и съгласуване  с нейните членове - концесионери и инвеститори за добив на минерални води. След като бъде постигнато консолидирано становище с браншовата организация, ще се обсъдят конкретни действия за промяна в закона.

Към декември 2011 г. са били в сила  общо 24 концесионни договора за добив на минерални води, изключителна държавна собственост. Докладът обобщава, че концесионерите по действащите договори са превели  годишно концесионно плащане в размер на 1 943 053 лева по сметката на МОСВ и по сметките на отделните общини - 811 908 лв., благодарение на провеждания строг контрол от страна на МОСВ за изпълнение на задълженията на концесионерите да превеждат директно на общините 30% от годишното концесионно плащане. Общият рзмер на вземанията е увеличен спрямо 2010 г. с 12 на сто, което се дължи както на извършените контролни действия, така и на подобрената отчетна дейност в МОСВ.
Извън концесионните плащания, концесионерите са вложили общо 209 115 лв. за изпълнението на програмите за санитарно-технически мероприя. Изпълнението на годишните програми за санитарно-технически мероприятия е от особена важност за опазването на качествата на минералните води и водоизточника.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини