Last news in Fakti

22 Юни, 2012 17:46 15 750 15

Минерални води излизат от пазара

  • минерални води-
  • концесионери-
  • пазар-
  • закона за водите

Концесионери на минерални води излизат от пазара заради невъзможност да изпълняват финансовите си задължения по сключени договори.
Годишният доклад за дейността през 2011 г. на Комисията към министъра на околната среда и водите за текущ контрол по изпълнението на сключените концесионни договори за добив на минерални води – изключителна държавна собственост, беше приет от Министерски съвет. Документът съдържа анализ за изпълнението на договорите, въз основа на който комисията предлага на министъра на околната среда и водите да се предприемат действия за промяна в Закона за водите, свързана със задължението на концесионерите да заплащат върху 80% от ресурса на водоизточника.
Размерът на минималното годишно концесионно плащане е бил увеличен върху 80 на сто от предоставения с концесията обем с изменения в Закона за водите, направени от предходното правителство през 2009 г. Тази промяна е извършена в момент на стагнация на пазара на минерални води в България, когато концесионерите добиват малки количества, а трябва да заплащат върху увеличен обем, какъвто реално не са ползвали. Това поставя голяма част от концесионерите пред невъзможност да изпълняват финансовите си задължения по сключените договори. В резултат през 2011 г. са прекратени три концесионни договора, а именно: за минералната вода от находище „Белово” с концесионер „Куадрант Бевъриджис”АД, от находище „Брацигово” с концесионер „Бенабра”АД и от находище „Долна баня” с концесионер „Агрокомерс”АД. В началото на 2012 г. е прекратен още един договор – с концесионера «Аквавит – Д и Д» АД за находище «Шипково», а с решение от последното заседание на МС беше прекратен и договорът с „Хисар 21 век” ООД за находище „Хисаря”, каптаж „Банчето”, гр. Хисаря.
МОСВ предостави пълния анализ от доклада на комисията на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки за обстойно обсъждане и съгласуване  с нейните членове - концесионери и инвеститори за добив на минерални води. След като бъде постигнато консолидирано становище с браншовата организация, ще се обсъдят конкретни действия за промяна в закона.

Към декември 2011 г. са били в сила  общо 24 концесионни договора за добив на минерални води, изключителна държавна собственост. Докладът обобщава, че концесионерите по действащите договори са превели  годишно концесионно плащане в размер на 1 943 053 лева по сметката на МОСВ и по сметките на отделните общини - 811 908 лв., благодарение на провеждания строг контрол от страна на МОСВ за изпълнение на задълженията на концесионерите да превеждат директно на общините 30% от годишното концесионно плащане. Общият рзмер на вземанията е увеличен спрямо 2010 г. с 12 на сто, което се дължи както на извършените контролни действия, така и на подобрената отчетна дейност в МОСВ.
Извън концесионните плащания, концесионерите са вложили общо 209 115 лв. за изпълнението на програмите за санитарно-технически мероприя. Изпълнението на годишните програми за санитарно-технически мероприятия е от особена важност за опазването на качествата на минералните води и водоизточника.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съчувствен

    2 1 Отговор
    Бедните концесионери,да ги ожали човек как
    ще свързват двата края!

    Коментиран от #7

  • 2 нереза

    1 1 Отговор
    да се махат
  • 3 realist

    1 2 Отговор
    извратеното ни правителство е в състояние да направи всичко за защити на големите риби дето плащат луди пари да се премахва конкуренцията по всякакъв начин.нищо на изборите ще ги накажем!!!

    Коментиран от #5

  • 4 веско алексиев

    1 1 Отговор
    Do realist..... Ti mai si ot balacite deto vse pravitelstvoio im evinovno.
  • 5 ВИП АМГ

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "realist":

    ti si s izvrateno mislene mazohist.iskash pak Sergeia date kradne.
  • 6 То

    0 0 Отговор
    Чети задълбочено бе,промените са от ПРЕДХОДНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!!!!
  • 7 opss

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "съчувствен":

    Super
  • 8 кирил

    1 1 Отговор
    Боко пак има пръст в тази далавера ...
  • 9 пвц

    1 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВИ БИЗНЕС ТУК И ТОВА Е !!!

    нема бизнес нема пари .. нема и за 2 цигари ...
  • 10 Джими

    0 0 Отговор
    Най добрия бизнес.Наливаш чешмяна вода,викаш,че била минерална и джобчетата сами се пълнят с парички.
  • 11 Българин

    1 1 Отговор
    Тиквено правителство -простотии и т.н. Повишили събираемостта с 20%, а като прекратят договорите от .... ли ще събират данъци. Простаците си харесват простаци да ги крадат и плюят интелигентните и образовани държавници. Но от престъпник положителни резултати няма как.
  • 12 comment

    0 1 Отговор
    Кого точно визираш под понятието "интелигентен и образован управник", че да гласуваме за него. Щото до сега с изключение на последния премиер всичко беше само кражби и злоупотреби и единствената грешка на Борисов беше, че не измете цялата престъпна сган, а ги остави да крадат на воля по постове и службички, щото били хора, запознати с работата си и квалифицирани. Квалифицирани, ама друг път. С дипломи от Свищов за публизна администрация по 3 хилки парчето. Ега ти квалификацията, ега ти интелигентността, ега ти и поддръжниците им. Сега като започна да реже клоните Борисов и започнахте да ревете, ами ревете, обикновените граждани ревем откак сме се родили и няма отърване от посткомунистическата г.д.

    Коментиран от #15

  • 13 Стефан Петров

    1 0 Отговор
    Предлагам на вниманието на г-н Дянков и съответните органи да се самосезират и да предложат законодателна инициатива да се въведат калибрирати измервателни уреди, по подобие на тези, които са монтирани на входа и изхода, но тук само на входа да бъде в Нефтопреработвателните предприяти, визирам ЛУКОЙЛ и спиртоварните и да се заплаща съответна такса вместо да заплащат концесионна такса за всеки добит литър минерална вода, неща което ми се струва, че ще бъде справедливо. Толкото повече бутирираш и реализираш на вътрешния и международен пазар толково заплащаш за литър. С огорчение чета, че са спряни хубави минерални води да се предлегат поради финансовите недомислици, а ние сме страна богата на всякакъв вид минерална вода с разрична минерализация, състав и киселинност. Нека също да се отнесе и за така наречените "изворна вода".
    В този тежък момент да се помисли за стимулиране на тези, които са вложили твърде много средства - както финансови, така и други да продължат да работят, да предлагат свойте продукти и не на последно място да се запазят работните места на работниците и служителите. Предлагам да се въведе квота на внасяните чуждестранни марки минерална вода или да се определи например 0,5% от цялата добита минерална вода в Република България и тази квота да не се преминава. Имаме си най-хубавата минерална вода не ни е нужна всякаква другга бълвоч.
  • 14 ссср

    0 1 Отговор
    След като бъде постигнато консолидирано становище с браншовата организация, ще се обсъдят конкретни действия за промяна в закона.------------веднага от екоорганизациите и техните ментори от БСП ше ревнат ,че се прави лобиски закон и ше хъодят да затварят орлов мост. Не става нищо тук докато не се забрани БСП и се вкарат 500 висши партиици по затворите.
  • 15 Деян Ванков

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "comment":

    ами по добре ли е с фалшиви дипломи от Германия?