Отидете към основна версия

2 946 34

България ще получава газ от Русия през Турция

  • българия-
  • турция-
  • природен газ-
  • доставка

Цената на природния газ от Русия намалява с 5%

От началото на 2020 г. България започва доставката на руски газ през Турция, като спират доставките през Украйна. Благодарение на промяната цената на природния газ от Русия намалява с 5%. „В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лв., които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на извънредна пресконференция. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лв. за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини