Last news in Fakti

30 Декември, 2019 14:27 2 935 34

България ще получава газ от Русия през Турция

  • българия-
  • турция-
  • природен газ-
  • доставка

Цената на природния газ от Русия намалява с 5%

От началото на 2020 г. България започва доставката на руски газ през Турция, като спират доставките през Украйна. Благодарение на промяната цената на природния газ от Русия намалява с 5%. „В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Република Румъния в размер на 76 млн. лв., които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър Петкова по време на извънредна пресконференция. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат в приблизителен размер на 4.6 млн. лв. за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.

По думите на министър Петкова от 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. „Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас“, подчерта тя.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м. втечнен природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    20 2 Отговор
    Хахаха
  • 2 Цирк Балкански

    34 6 Отговор
    През Либия направо го прекарайте руския газ, ама накрая всъщност ние сме прекараните.
  • 3 Ердоган

    32 4 Отговор
    Къде сте българи юнаци хахха

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Джони Факалот

    40 3 Отговор
    Доскоро Турция получаваше руски газ през нас. Икономисваме 76 милиона лева , ама губим над 100милиона долара годишно от транзита. Само аз ли се чудя де е Киро на кирия ?

    Коментиран от #12

  • 7 мали мали

    20 3 Отговор
    За маитап станахме,а сме наи наи уж ганио ганио първо да видиме ф16 блок 70 вход а апартамент 17
  • 8 гост

    16 2 Отговор
    таксите за транзитиране през румъния отпадат а през турция ще се доставя без никави такси ?
  • 9 Хаджи хаджи Българин

    35 6 Отговор
    Ако имаше Южен Поток газта щеше да е с 20% по ефтина, а България на печалба от 400млн! Транзитни такси за Румъния, Турция и всички балкански страни от региона! Ама Бойко Бей настан пейзажа! Честито братя Българи!

    Коментиран от #14

  • 10 СССРБарета

    32 3 Отговор
    И сега какво от където и да го купуваме все руски газ! Дори американския дето ни го докарват с танкери пак e Руски! Оказа се че САЩ са едни от най-големите купувачи на руски природен газ! Така че всички евроатлантически гниди да замълчат!
  • 11 az#Оставка!

    29 3 Отговор
    А можеше да избегнем транзитните такси и да получаваме газа директно от РФ....., но от ГЕРБ толкова!
  • 12 ???

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джони Факалот":

    Питай Даниел Кирилов. Той ще ти обясни как като го обърнеш на обратно и всичко е точно. 😀😀😀
  • 13 Бай Стойчо

    32 9 Отговор
    Значи, вместо директно да получаваме по-евтин газ от Русия, американците ни затвориха Южен поток и сега получаваме по-скъп руски газ, щото плащаме и такса и на туркия. И за благодарност партнерите ни натовариха с още милиарди за самолетчета на чертеж, а туркия продължава да строи джамии и ислямизира Родопите. Красота. А ние дремем като мисири пред заколение...

    Коментиран от #15, #16, #19, #21

  • 14 ???

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хаджи хаджи Българин":

    Хайде сега и ти :такси и тем подобни. Сега като станем ХЪБ пей сърце. Е може и да ни изхъбят, ама това е друга тема. Утре с него ще се хвалят.
  • 15 Гост 0

    12 9 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Баьовото, къде се ислямизира, като там си живеят мусюлмани, не от вчера, не от онзи ден, ти нещо не си добре
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 боцмана

    19 3 Отговор
    И това е благодарение на престъпниците от ГЕРБ и простотията на Борисов , изтърва питомното , сега ще препуска като изоглавен след дивото.
  • 18 Турски поток

    24 2 Отговор
    Изтървахме питомното, сега ще плащаме е на турците за дивото. А, кажете сега Ердоган диктатор ли е или Велик Лидер мислещ за интересите на Турция. Пушилка, Пушилка само прахта на турците ще дишаме
  • 19 мали мали

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Баи стаичо,усещането а ма кво да правиме,не се предаваме,българи юнаци ние сме номер1
  • 20 Хасан

    12 2 Отговор
    В българия са топлят на дърва, само богатите са на въглища.
    Газ не му трябва на ганю.
  • 21 турчина

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Стойчо":

    Че стройте и вие църкви Бре, защо не строите. Откъде пари за църква, нали? Знам една много красива църква, която се строи от десетилетие и все неможе да се завърши, ходил съм да работя там, ей тъй, без пари за хаир дето се вика. Нали е България, християнска държава, защо неможе да се завърши тази църква. Мен ми е болно, като мюсюлманин, че в християнска държава една църква неможе да се завърши.

    Коментиран от #28

  • 22 Активист на БСП

    8 2 Отговор
    Докато ГРОБарите са на власт от Русия ще получаваме от трите най-дългия !
  • 23 Това че

    7 7 Отговор
    Русия иска ние да получаваме газ от тях през Турция не означава че Русия ще ни здобри с турците. И турците са зависими от Руската тръба. Въпроса е ако турците ни саботират газта звънкаме на Владимир Путин да ги накаже яко. Знам че Русия ни обича повече от колкото Турция. Ние сме спечелили доверието им. А за САЩ незнам какво доверие да имаме с тях. Те са малко особенни.

    Коментиран от #31

  • 24 магарешки

    9 1 Отговор
    Това се очакваше да стане , още от момента в който Путин и Ердоган очертаха новият газов маршрут . Не е кой знае прогноза сложна прогноза . По скоро е, като да хванеш магарето за инструмента , и да познаеш ,че е мъжко.
  • 25 Ще дойде време

    11 1 Отговор
    когато ще получаваме всичко през Турция. От много акъл...
  • 26 кака Кина

    6 0 Отговор
    ако не бяха шибъните хамериканци и техните протежета в БГ щеши да е с 10%!
  • 27 неразбрал

    3 0 Отговор
    Румъния взима 76 милиона долара да транзитира 3 милиарда м3 газ , а България за транзита на 14,5 милиарда м3 газ 100 милиона долара.
    Та въпроса ми е до кога ще се дупим на североизток.
  • 28 Бай Стойчо

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "турчина":

    Не на мен тия!
    В България до днес турчина е разрушил стотици църкви и за гавра с вярата ни на някои върху им е построил джамии.
    Блажени да са вярващите за глупостите които си написал!

    Коментиран от #30

  • 29 onq s konq

    4 1 Отговор
    След като НЯМА БЪЛГАРИН,който да не знае че ще получаваме Руска Газ през Турция,че ще Транзитираме Руска Газ към Сърбия и др. Държави за което пък ще получаваме НАЕМ от Русия...за КОГО е писана тая Статия?Всеизвестно е,че ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ и Американска Газ през Гърция - това защо не се казва в статията?Най-вероятно е,че ще бъде упоменато в Друга статия,щото КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СТАТИИ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХОНОРАР за Журналиста:)
  • 30 Истината

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Стойчо":

    Абе каун, как в България е разрушил църквите а в Турция е пълно с византийски църкви? Турчина даже даде пари за българската желязна църква, построена на пъпа на столицата на Османската империя!
  • 31 Истината

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Това че":

    Абе каун прост, руснаците наричат българите татаромонголи!

    Коментиран от #33

  • 32 киро

    2 1 Отговор
    Ако преди 5години тримата хамерикански сенатори ги бяхме изгонили с камъни и бяхме построили Южен поток , сега газа щеше да е още по-евтин и Турция щеше да взима газ от нас !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Бай Стойчо

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Турчеещ се българино, ЗАЩО не си знаеш историята??
    Не знаеш ли, че само слабите и неграмотните са приемали насилствено исляма!?
    "За българските духовни храмове се знае, че след нашествието на турските поробители, много от тях са били разграбени, разрушени като отгоре им се строят нови джамии или турски гробища, или направо превърнати в джамии. Тази съдба е сполетяна от най-представителните църкви като Св. София в Охрид, Св. София и Св. Георги в София, Св. 40 мъченици в Търново, които били превърнати в джамии.
    Подобна е съдбата на църквата “Св Петка Търновска”- отгоре й съграждат джамията "Джумая джамия".
    Същата е съдбата и на друга българска църква - Св. Георги Победоносец” в латинския квартал на Пловдив.
    През 16 век проблемите се увеличили, било забранено да се строят нови каменни църкви. Българите са могли да строят само дървени или ниски полуподземни църкви, но без звънарници и куполи, като цяло култовите сгради не трябва по своя външен вид да изпъкват над околните им сгради. На запазилите се манастири били отнети повечето имоти.
    Компактни маси от българското население приели насила исляма, в резултат на което САМО между Костенец и Асеновград били разрушени 216 църкви и 33 манастира..."
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.