Отидете към основна версия

3 641 15

Тук ще се работи до 70-годишна възраст

  • япония-
  • възраст-
  • пенсия-
  • служители-
  • застаряване
Снимка: Shutterstock

Застаряващото население е един от основните проблеми на Япония. Това е и основната причина, поради която правителството на страната разреши на фирмите да държат служителите си на работа до 70-годишна възраст. С дадената мярка държавата увеличава и броят на хората в трудоспособна възраст, като по този начин покрива нарастващите разходи за социално осигуряване на фона на бързото застаряване на населението.

Друг начин пенсионерите да работят, освен увеличаването на възрастовата граница е за изпълняват даден проект. Възможно е също така да започнат собствен бизнес.

Плановете са от 2021 г. правителството да узакони официално повишаване на възрастовата граница на 70 години. Решението обаче ще бъде предхождано от дискусии, най-вече относно високата степен на опасност от наранявания.

Правителството планира намаляване обезщетенията за работници на възраст от 60 до 64 години.

Прогнозите не са оптимистични. Очаква се през 2025 г. един от трима души да е на или над 65-годишна възраст. До 2030 г. дефицитът на работната ръка в далечната страна ще достигне 6.44 млн. души, сочи анализ на Chuo University и Persol Research and Consulting.

От 66.6 млн. служители през 2019 г., 13%, или 8.62 млн. души са били на възраст за получаване на пенсия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини