Отидете към основна версия

5 519 6

ОЛАФ отказа на Борисов за АЕЦ "Белене"

  • аец "белене"-
  • аец белене-
  • белене-
  • атомстройекспорт
Снимка: БГНЕС

 

ОЛАФ няма да разследва АЕЦ "Белене". С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с "Атомстройекспорт".

"ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ "Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права", съобщи бТВ..

Причината е, че ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета.

По-рано българският премиер Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта "Белене".

На 11 септември "Атомстройекспорт" съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 млрд. евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

"Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети", се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина.

Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини