Last news in Fakti

30 Септември, 2012 18:16 1 794 4

Богомил Манчев: "Белене" струва 8 млрд. евро

  • аец белене-
  • глобал пауър консорциум

8 млрд. евро е оценката за цялостната цена на проекта "Белене" в момента и в нея се включва всичко. Това каза Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и консултант на кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене".

Така в тази цена влизат изкупуване на сега съществуващото оборудване, прилежащата инфраструктура, включително и за разпределителната уредба за двата реактора. "Те казаха, че ядреният ректор ще остане руски, а останалата – цялата част ще бъде сменена, след като купят проекта. Като автоматиката на реактора не е руска, а останалата цялата част ще бъде сменена", обясни Манчев за технологията.

В състава на "Глобал пауър консорциум" освен американския фонд "Куантум груп" влизат и още два големи стратегически инвеститора, голяма американска банка и един оператор, съобщи още той. В консорциума има само американски и една западноевропейска фирма. Той отказа да посочи обаче за пореден път кои са те.

Що се отнася до информациите, че единият от хората, с които работи, е глобен в Италия за това, че Арун Савкур е манипулирал борсова информация, Манчев препрати въпроса към други големи компании, които работят в нашата страна. "Всеки трябва да си внимава със сделките", каза той и обясни, че понякога се плаща. "Така работи целият стопански живот в цял свят. Смятате, че Бил Гейтс, Уорън Бъфет и останалите не са били глобявани ли – глобявани са и още как. И не е притеснително да работим с тях или че Шеврон не е глобяван", каза Богомил Манчев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колчо

    0 0 Отговор
    Идиално... Вадиш си 8 милиарда, строиш си я а ние ти изкупуваме тока по 3ст./kW. Може само да си свиркаш!

    Коментиран от #2

  • 2 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Колчо":

    всички ще го плащаме и то не по 3ст. В бизнеса като вложиш едни пари трябва да си ги върнеш за 2- 3 години> Това е голям Инвиститор и срещу 10мл-да на руснаците смъкват малко ама да вземат те поръчката! Пък после че ще цоцат още 30години от народа надявам се политиците да не го допуснат ( и следващото правителство)
  • 3 Дюран, Дюран повтарям Ви да го запомните

    0 0 Отговор
    Ама защо ми го пишат това нещо два пъти. Да го запомня ли?
    Някой не си върши работата както трябва.
    Ако и тези, които евентуално ще строят Белене работят по този начин бързо, бързо ще гръмне централата.
  • 4 руснака

    0 0 Отговор
    хубав план, само че Росатом вече се исказа, че НЯМА да предостави технологиите си на външни фирми