Last news in Fakti

26 Септември, 2012 20:01 5 023 11

Мистерия: Кой се интересува от АЕЦ "Белене"?

  • аец "белене"-
  • аец белене-
  • атомстройекспорт

US офшорна компания иска да влезе като играч на пазара на ядрена енергия в ЕС

 

"Атомстройекспорт" засега не води преговори, но интересът на американската компания към АЕЦ "Белене" още веднъж доказва, че това е добър проект. Това заявил за БГНЕС източник от ЗАО "Атомстройекспорт".

Но ако има действителен интерес от страна на американски инвеститор за изкупуването на проекта АЕЦ "Белене" това само идва като потвърждение за това, че проектът е икономически изгоден, рентабилен и абсолютно реалистичен. Именно това нееднократно заявяваха европейските експерти в областта на енергетиката, коментира източникът от руската компания.

Само преди дни от руската компания отказаха сътрудничество с американската „Уестингхаус“ за централата в Белене. Основният мотив беше, че документацията за ядрените  съоръжения са търговска тайна, която не може да се споделя с конкурент.

По-рано днес американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" прояви интерес за изграждането на проекта АЕЦ "Белене".  Изявлението на "Атомстройекспорт" обаче отрича направените изявления от "Глобъл пауър консорциум", че водят преговори с руската страна.

Това, което бъдещите инвеститори предвиждат от офшорния щат Делауер, е НЕК да създаде проектна компания, към която да бъдат прехвърлени активите и пасивите по проекта "Белене". След това консорциумът ще започне комплексен анализ, след който трябва да предложи оферта за изграждането на централата. Според Емил Хърсев това може да стане най-рано след 5-6 месеца.

"Дневник" откри, че човекът, който прави презентация на намеренията на "Глобал пауър консорциум" в икономическата комисия в парламента, е представен като Сам Реди - управител на компанията FreNuc. Според кратката й онлайн визитка, тя предлага атомни инженерни услуги. FreNuc се представя, че има "десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза" и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инженерство в САЩ, Европа и други места по света. „Капитал“ налива допълнително масло в огъня, уточнявайки че собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев лично е признал, че именно той е намерил въпросните инвеститори. Емил Хърсев пък явно е финансов консултант на инвеститорите, тъй като по време на представянето обясняваше на депутатите как ще се структурира бъдещата компания.

Самият Делян Добрев направи интригата латиноамериканска, заявявайки че седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" все още е опция. Той обаче разкри, че ако бъде даден рестарт на "Белене", той няма да бъде правен с руския реактор. По този начин  американската "Уестингхаус" би получила зелена светлина да влезе в АЕЦ „Козлодуй“.  Проучване на Факти.бг  показа, че ако това стане, то Москва няма да даде разрешение за продължаване на експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“. При това развитие на нещата България ще остане без реактори  преди да е построила нови. От „Росатом“ недвусмислено заявиха, че искат дял от НЕК и нищо не дават на "Уестингхаус".

През 2006 г.  търгът за втората атомна централа беше спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 г. проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран".

През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещата централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 млрд. евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж. 

 

Първи Факти.бг в края на март писа, че руснаците ще искат 1 млрд. евро. Оттогава правителството деликатно отклоняваше коментарите по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivo

    0 0 Отговор
    amerikancite imat smetka te nedavat rosnacite da stroqt belene. belene he q napravqt no he bade amerikanska
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Бравос на Факти.... Захапали са АЕЦ-а :)
  • 3 милко

    1 0 Отговор
    Уважавам правителството ,на Бойко ,но да продаваш ,националните интереси ,наБЪЛГАРИЯ ,ми ставате черни в очите ,ане само на мен ,но ина целия народ.Защо ,не продадете България а народа ,да не работи ,а само да лапа.Предлагам да станем Арабско емирство.
  • 4 бати батев

    0 0 Отговор
    защо не пише в статията че,държавицата ни ще трябва да гарантира изкупуването на тока от тази централа на цени близки до фотоволтаичните.Защо трябва да гарантираме пазар на някой си руски олигарх.Много правилно правителството реши ако някой има интерес да строи централата този някой да я строи със собствени средства и сам да си търси пазар на тока който произвежда.Толкова ли е прост народица че не разбира или не иска да разбере
  • 5 ddd

    0 0 Отговор
    da dadut Kozlodui na rusnacite a Belene na amerikancite za da ima malko konkurencia che da ni padnat malko cenite na toka...
  • 6 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    До Бати Батев... Идва фирма, която не е изградила нито една АЕЦ било в САЩ, Канада или ЕС. Това е все едно да пуснеш луд с туба бензин и запалена факла да отоплява детска градина.... Малко черен хумор, но в момента не ми идва друго сравнение ... Извинявай:)
  • 7 дедо стефчо

    1 0 Отговор
    До ДДД.... момче, авторът е изложил много добре позицията на руснаците. Нищо не даваме на американците. А какви ще са тез американци, които ще строят АЕЦ Белене с руски реактор и технология ? :)
  • 8 мултибелене

    0 0 Отговор
    Приватизират Белене, за да го източват, тва е истината. Схемата е същата, както до сега, само хората се сменят. Всички се сещате кой стои зад това?!Идват тежки времена за България.
    Зад тази "американска" офшорка стоят българските мутри, които ще станат собственици на АЕЦ-а.
    Загрявате ли сега за какво иде реч?
    Някои хора ще станат Мултимилирадери на вашият гръб.
    Само Терминал 1 и 2 или ще плащат доста поколения.......
  • 9 Глаурс

    0 0 Отговор
    Как не разбрахте, че всичко това е за пране на пари. През 2004-5 като им свършиха идеите и почнаха да се намесват външни играчи, само това остана като опция за пране. Тока ще се увеличи с т'ва АЕЦ "Белене", ама ще го разберете много късно.
  • 10 дядо ви разбирач

    0 0 Отговор
    токът дали ще е от руски реактор или хамерикански все тая пак ние народът ще трябва им плащаме инвестициите във вид на високи сметки за ток.нито белене нито 7ми реактор в козлодуй ни трябва .има 200мвт зелени мощности в повече изградени в момента в бг от квотата за 2020 600мвт . сега обаче няма кой да плаща скъпия зелен ток хе хе хе нямаме пари
  • 11 атом

    1 0 Отговор
    ББ казва,че Белене няма да е ефективна,защото ще пройзвежда "скъп" ток около 8евро цента/16ст./,но забравя да спомене,че в момента пройзводствената цена от"Мариците "/продадени услужливо на американците/ е 33ст.Всеки сам да смята,забравих да спомена ,че комшийте ни Турция и Румъния усилено строят реактори.Така или иначе Белене ще се построи,но въпроса е от кой?След като не искаме/ББ-не иска,народа е на друго мнение/върхова руска технология без аналог по отношение на сигурност, построена от компания №1 в Атомната енергетика,ще се задоволим с остаряла западна ,построена от компания регистрирана преди няколко месеца нямаща и хал-хабер от ядрени централи.