Last news in Fakti

26 Септември, 2012 15:27 1 265 5

Американски инвеститор проявява интерес към АЕЦ "Белене"

  • американски-
  • инвеститор-
  • интерес-
  • аец "белене"
Американски инвеститор проявява интерес към АЕЦ "Белене" - 1
Снимка:БГНЕС

Американската компания "Глобъл пауър консорциум" е проявила интерес за изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви Самюел Реди от "Глобъл пауър консорциум". Той е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, съобщи БНР.

Имаме интерес към проекта АЕЦ "Белене". Разговаряме с НЕК, заяви Реди и посочи, че се провеждат консултации с още няколко компании, които може да се присъединят към проекта. Сред тях е й "Атомстройекспорт".

Реди обясни, че първоначално трябва да се създаде проектна компания от НЕК, при което активите и пасивите, свързани с проекта "Белене", ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Не търсим финансови гаранции от страна на българското правителство по този проект. Той ще е гарантиран 100% от средствата на американските компании, изтъкна представителят на "Глобъл пауър консорциум".

„Добре осъзнаваме, че проектът е сложен - влезли сме в разговори с руската компания „Атомстройекспорт", тъй като тя ще бъде доставчика на ядреното оборудване", допълни представителят на „Глобъл пауър консорциум", цитиран от Дарик. Той подчерта, че активите, които американската компания ще придобие от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна цена.

Самюел Реди подчерта, че компанията няма да търси други форми на гаранция като договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия. „Ние не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании., заяви още Реди.

Той обясни, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Чрез компанията-майка сме собственици на няколко хиляди мегавата инсталирани мощности в световен мащаб. Нямаме като собственост атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност", каза Реди.

На въпрос, отправен от икономическия и енергиен министър Делян Добрев, дали това означава, че компанията ще поеме заедно с пасивите и активите на „Белене" и арбитражните дела между „Атомстройекспорт" и НЕК, Самюел Реди посочи, че се планира подписването на меморандум за разбирателство с руската компания за уреждането на тези въпроси. „По отношение на арбитража не може да се намесим като фирма", допълни представителят на американската компания. Като по думите му уреждането на арбитража можело да се случи само между двете спорещи страни.

Казаното от Реди наложи и намесата на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев, който също участва в заседанието. Обяснявайки казуса с делата, Манчев посочи, че „тези процеси ще трябва да отпаднат", ако се върви към реализирането на проекта.

В заседанието на икономическата комисия с извънредна точка нова информация за проекта „Белене", участва като гост и парламентарният председател Цецка Цачева.

Очаквайте подробности!

 

*   *   *


В края на март българското правителство се отказа от строителството на втора атомна централа. Според прогноза на консултанта по проекта „Белене" - британската банка HSBC, стойността й би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант. Има идеи на мястото на втора атомна да се изгради газова централа. През април Министерският съвет реши, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде изграден седми блок, като според експерти подобен проект може да отнеме дори четиринадесет години. Руската компания, която трябваше да строи Белене - Атомстройекспорт, заведе иск за 58 млн. евро, а България предяви претенции за подобна сума за неизкупено от руснаците старо оборудване на площадката.

Отказът от АЕЦ „Белене" стана повод за политически дебати. От БСП смятат, че проектът е изгоден и необходим за страната ни и увериха, че ако спечелят изборите следващата година, ще го рестартират. От партията заедно с "Атака" дори готвеха вот на недоверие за провал в енергийната политика на кабинета „Борисов". В последния момент обаче депутатите на Волен Сидеров се оттеглиха от вота и той не се състоя. Социалистите създадоха инициативен комитет за събиране на подписи, като се надяват този ход да доведе до референдум за това дали да се строи втора атомна централа у нас. Те събраха 770 хиляди подписа с искане за провеждане на референдум за централата, а според социалистите вотът трябва да се проведе до април следващата година, ако се спазват процедурите, записани в Конституцията. Междувременно премиерът Бойко Борисов лансира идеята допитването да се проведе паралелно с парламентарния вот следващата година.

През септември политическите спорове за проекта „Белене" бяха подновени, след като Атомстройекспорт вдигна иска за отказа на страната от втора атомна централа до 1 млрд. евро. Премиерът Борисов каза, че този ход на руската страна е изненадал вероломно България. Според икономическия министър Делян Добрев исканията на Атомстройекспорт са неоснователни, а вицепремиерът Дянков ги определи като смешни.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ-САЩ

    0 0 Отговор
    Отървахме руския ботуш но паднахме под американския чипик?Или казано по български:ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ!!!
  • 2 АЗ

    1 0 Отговор
    А така, рухна лъжата, че това е икономически неизгоден проект! Явно става дума за нашето поробване. По никакъв начин ние българите не трябва да имаме нещо наше, което да носи печалби на нас самите. И не се чудете защо не живеем добре, нямаме нормални пенсии, европейски доходи, качествено здравеопазване и най-важното превърнали сме се в консуматори на чуждите стоки, а произвеждаме почти нищо. Как ще има добър живот тук, след като всичките ни заводи са подарени на крадци от цял свят?
  • 3 киловатчас

    0 0 Отговор
    В цялата нова история на България, никой не е продавал българските интереси толкова нагло и безцеремонно! Значи, ако Белене се строи от Българската държава е неизгодно, но ако се строи от американци е изгодно! Следващата стъпка ще е закриването на 5 и 6 блок в Козлодуй и нещата си идват на мястото! Познайте по колко ще купуваме тока от единствената ни ядрена мощност - американската АЕЦ Белене? И колко ще сме енергийно "независими" и от кого?!
  • 4 руснака

    0 0 Отговор
    да напомня ли, че русия предлагаше кредит за строителството на Белене, в случай ако България има проблем със финансиране? българското правителство го отказа! а сега ще дойдат американците.....
  • 5 да помислим

    0 0 Отговор
    Да напомним ли, че АЕЦ Беляне, построена в сътрудничество с Росатом, ще струва на Българската държава - сиреч на гражданите, между 6.5 и 10 милиарда и то по не окончателни сметки! С други думи - целият народ ще изплаща години наред сторената АЕЦ.
    Американските инвеститори /ако въобще са такива/, предлагат 100% инвестиране на проекта и никакви гаранции от страна на България за изкупуване на тока. /бих казал "прекалено хубаво за да е истина"/. Е, така поставени нещата не е ли "по-изгоден" за нас вторият вариант? Съвсем друг е въпросът, на каква цена ще трябва да купуваме токът от тази АЕЦ и до колко ще ни помогне да сме енергийно независими, след като тя ще е /евентуално/ 100% Американска!