Отидете към основна версия

4 991 34

Българите не спасиха летния сезон

  • туризъм-
  • българия-
  • състояние

Спешна среща между собствениците на зимни курорти, държава и общини

Снимка: БГНЕС

Нямаме нужда от зимна реклама и 90% от тези 3 курорта са частни – хотели, заведения, съоръжения. Трябва таргетиране на регионална кампания заедно с общините, туроператорския сектор и Министерство на туризма. Това е верния подход", каза заместник-председателят на УС на Националния борд по туризъм (НБТ) Мартин Захариев по време на провела се днес в София конференция за състоянието на туристическия бранш в условията на коронавируса. Необходима е също така и спешна среща на Националния съвет по туризма, която да се състои до края на октомври, тъй като ноември вече ще е късно, смята Захариев.

Стратегията за зимния сезон трябва да е базирана на анализ на това какви мерки бяха взети за летния сезон и кои от тях са работещи.

Спорен остава въпросът дали българите спасиха летния туристически сезон. България е на световната туристическа карта от 60-те години на миналия век. винаги оттогава до днес преобладаващата част от туристите са били чужденци. По данни на БНБ и НСИ приходите от международния туризъм у нас са 75-80%. Това обаче автоматично означава, че 20-25% е относителната тежест на българския турист. "Според мнозина хотелиери и туроператори именно българите са тези, които спасиха летния сезон по българското Черноморие. Това донякъде е вярно. Защо? Защото когато констатираме, че 1/5 от оборота на туристическия сектор се генерира от вътрешно потребление и 4/5 от външно, няма как тази 1/5 да го спаси", каза Захариев. Това, че имаше пик на Созопол и южното Черноморие през август до края на Аполония и че северното Черноморие се превърна в предградие на Букурещ не спаси туризма. "Така, че тезата че българският турист ще спаси българския туризъм не е вярна. Относителната тежест на чуждестранния туризъм надхвърля значително този на местния", допълниха от НБТ.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини