Отидете към основна версия

25 528 16

Печели се от услуги, а не от производство

  • бизнес-
  • предприемач-
  • икономика-
  • капитал-
  • franchising-
  • билярски
Снимка: М. Богданова ©

Ако преди десет години бяхте задали въпроса „В кой сектор от икономиката бихте започнали бизнес?” безспорно на първо място бихте посочили „Търговията”. Едно десетилетие по-късно обаче нещата коренно са се променили. Промяната идва най-вече от бързото развитие на компютърните технологии. Затова днес типичният предприемач от средно ниво би искал да започне бизнес в интернет и IT сферата – 31%. Това е основният резултат от проучване „Какъв бизнес започват българите”, извършено по повод предстоящото на 9-10 ноември в НДК изложение Franchising Expo. Средно 25 000 лв. би могъл да задели бъдещия предприемач за започване на бизнес, а заплатата, която очаква да получава на месец е около 2500 лв.

Защо Интернет и IT секторите са най-привлекателните браншове? „Там със сравнително малко средства би могло да се започне бизнес, за разлика от традиционните български начинания, като например ресторантьорски бизнес. Другата причина е, че в сферата на интернет има редица примери как хора са успели на практика от нулата да създадат гигантски компании с клонове по цял свят”, казва Светослав Билярски, управител на Franchising.bg.

На второ място, според бъдещите предприемачи, благодатна сфера за бизнес е хранителната. Утвърждаването и развитието в тази ниша е доста трудно, на фона на навлезлите през последните няколко години големи хранителни вериги. Безспорно те изхвърлиха от пазара малките квартални магазинчета и подобен бизнес би могъл да се наложи единствено с по-високо качество на предлаганите продукти.

В Топ 3 на най-доходоносните бизнеси влиза сферата на услугите. „В нея се включват всевъзможни услуги – детски центрове, wellness и SPA, бизнес и консултантски услуги. В световен мащаб услугите е един от най-бързо развиващите се сфери за сметка на сектора на производството, който е на доста ниски позиции. Първо, защото центровете на производство се изместват към Азия и второ, защото за да се започне производство трябва голям капитал, а масовият български предприемач не разполага с такъв”, обяснява Билярски.

Средствата, с които най-често българинът има възможност да започне бизнес, са 30 000 лв. Такава сума биха могли да отделят 71% от анкетираните. Това до голяма степен предопределя и сферите, в които биха могли да се насочат.

Ключов момент при започването на бизнес е за колко време ще се възвърне инвестицията? В голяма степен това зависи от размера на инвестицията. Средно за 2 години бъдещите предприемачи очакват, че ще могат да си върнат вложението.

Трите най-ценни съвета

1. Най-честият въпрос към франчайз консултантите е: „Имам определена сума пари. Какво да правя с нея?” Отговорът на специалистите е: „Започнете бизнес с 30% от въпросната сума, тъй като няма 100% сигурен бизнес и всеки трябва да има план „Б” – вариант, в който да се пренасочи, ако нещата не потръгнат”.

2. Помислете кое бихте правили с удоволствие, на кое не бихте гледали като на „получаване на вредни” за неприятно положен труд, кое би ви карало да отивате с удоволствие на работа сутрин и се насочете към този бранш.

3. Не мислете в кое „нещо” има пари, защото много хора са установили, че в даденото „нещо” има пари и опасността нишата вече да е запълнена е много голяма. Мислете какви нужди, които съществуват на пазара не са задоволени и задоволявайки ги ще бъдете с едни гърди пред вашите конкуренти.

Franchising Expo – 9 и 10 ноември (НДК, зала 3)

Целта на изложението е да помагат на предприемачите да започнат собствен бизнес като част от утвърдена българска или интернационална верига. Входът е свободен, а генерален спонсор е световният лидер сред агенциите за недвижими имоти RE/MAX. Над 60 компании ще представят възможностите си за започване на собствен бизнес, сред които Subway, „Еврофутбол”, Internetreklama.bg, „Моят Магазин”, „Дон домат”, „Мания”, „Рефан”, „Кен”, „Т-пост” и други.

Събитието е част от Световната седмица на предприемачеството, която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Официален домакин на проявата е младежката организация „Джуниър Ачийвмънт България”.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини