Отидете към основна версия

2 090 18

Над 9 млрд. лева са събрани от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби

  • митници-
  • алкохол-
  • горива-
  • приходи

По-ниско е потреблението на моторни горива и алкохолни продукти

Снимка: Shutterstock

Приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, събрани от Агенция "Митници", са в размер на над 9,160 млрд. лв. Това е с 91,8 млн. лв. повече спрямо предвиденото за годината, съобщи агенцията на сайта си. Нивата от предкризисната 2019 г. все още не са достигнати заради разпространението на коронавируса и влошената икономическа обстановка. Въпреки това планът за приходи от ДДС от внос е преизпълнен с 2%, за митата с цели 12%, а изпълнението на акцизите е над 99,9 на сто от планираното.

През 2020 г. икономическата активност е на сравнително високо ниво, затова и някои сектори регистрират ръст, показват данни на база заплатени чрез агенцията данъци. Касовите постъпления от акциз са над 5,4 млрд лв. Ръст в постъпленията от акциз има при тютюневи изделия (1,5% ръст), като количествата нарастват с 0,9%, а средните ставки - с 0,2 на сто. Количествата тютюн за пушене отбелязват двуцифрен ръст от 11,5%.

При други стоки обаче, като моторни горива и алкохолни продукти, е налице ограничено потребление, става ясно още от съобщението на митниците.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.

Свързани новини