Отидете към основна версия

6 543 9

Сектор, който минимално пострада от пандемията (СНИМКИ)

  • вино-
  • трифон зарезан-
  • лозя-
  • зарязване-
  • огняново-
  • пазарджик

7% спад на вътрешния пазар на вино

Снимки: М. Богданова ©

Традиционното ритуално зарязване на лозите беше извършено днес край пазарджишкото село Огняново. „Пострадахме индиректно от пандемията. При положение, че голям процент от продукцията ни се реализира в заведенията, нормално е да пострадаме, но бих казал, че на фона на всичко останало, спад от 7% за вътрешния пазар, е пренебрежително малко“, каза Ивайло Антонов, изпълнителен директор на винарска избра край Огняново.

„Добра реколта и нормален пазар!“. Това пожела министър Десислава Танева по време на официалната церемония по зарязването на лозите. „В края на мандата си съм. Направихме всичко възможно, което Европейският съюз предостави на държавите членки, което можехме да предоставим като бюджети, да подпомогнем сектора – и гроздопроизводители, и гроздопреработватели в този трудна и особена 2020 г. и заради пандемията и заради сушата, особено в източна България. Увеличихме подкрепата за субсидията по националната лозар винарска програма“, каза министър Танева. Това, което най-вероятно това правителство няма да може да финализира е Законът за виното и спиртните напитки, който в частта за спиртните напитки не е нотифициран и е върнат за корекция. Срокът за получаване на нотификацията е краят на март, когато настоящият мандат ще е изтекъл.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

Защо да пиете червено вино? Ето 5 основателни причини:

1. Подпомага сърцето

Пълно е с флаваноиди - антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на сърдечни болести. Те понижават нивата на лошия холестерол и стимулират произвеждането на добрия.

2. Намалява риска от депресия

Умереното консумиране на червено вино вечер има благоприятен ефект върху психиката, за разлика от твърдия алкохол.

3. Положителен ефект върху стомаха

Консумирането на червено вино повишава нивата на добрите бактерии, което помага за по-доброто храносмилане и произвежда витамин К.

4. Помага за отслабване

Съставката пицеатанол в червеното вино влияе върху мазнините в организма. Тя блокира процеса, който позволява създаването на мастни клетки.

5. Подобрява паметта

Полифенолите в червеното вино, забавят нарушаването на когнитивните функции и развитието на деменция. Виното влияе положително върху част от мозъка, която е свързана с паметта, ученето и настроението.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини