Отидете към основна версия

5 094 20

Иван Нейков: Инфлацията не е 4%

  • инфлация-
  • иван нейков

Ще има с 20 000 повече безработни

Снимка: БГНЕС

"От началото на кризата, от края на миналата година, има ръст на безработицата. Пандемията води до затваряне на работни места. Има и друг фактор - сезонната заетост. Това допълнително нагнетява обстановката.

През последните месеци обаче наблюдаваме увеличаване на безработицата. 20 000 души ще останат без работа до туристическия сезон или до започване на земеделската работа. Хората ползват помощта от "60/40". Има обаче един много важен момент. Човекът, който не се е осигурявал не може да ползва помощи. Инфлацията ядосва хората.

Някои хора казват, че до края на годината ще е 4%. Проблемът е, че статистиката включва хиляди продукти, включително и пианото, но човек не си купува всеки ден пиано. Тогава за хората не е 4 на сто, защото догодина хората трябва да намерят защита срещу инфлацията. Тя идва от увеличена покупателна способност. Хората не могат да спрат да купуват, а тази година има безспорно увеличаване на доходите. Защо да купиш нещо за 5, като можеш и за 6? Има още един фактор.

В Германия има най-високата инфлация за последните 25 години. Свидетели сме и на шок с електроенергията, който още не знаем от къде идва. Държавата не може да направи доматите от 6 лева на 60 стотинки. Проблемът е, че нямаме една информационна точка, в която да получиш информация кой каква подкрепа е получил. Не може да се раздават по 50-100 лева помощи на калпак".

Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред Нова Нюз.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини