Отидете към основна версия

4 466 20

Експерти подкрепиха проекта на Румен Гайтански в Павликени

  • павликени-
  • проект-
  • екология-
  • пумен гайтански-
  • завод-
  • експерти-
  • протести

Очакват се нови протести

Снимка: БГНЕС

Екологичният експертен съвет към РИОСВ Велико Търново даде „зелена светлина“ на проекта за завод край село Върбовка за каменна вата с инсталация за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци, предаде БНР.

Проектът е на бизнесмена Румен Гайтански и среща недоволството на жителите на община Павликени, които протестираха, докато заседаваше съветът.

Повече от 8 часа продължи Екологичният експертен съвет и с 9 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържал се" прие предложение до директора на РИОСВ Велико Търново да одобри доклада по ОВОС.

Заместник-кметът на Павликени Анастасия Вачева и кметът на село Върбовка Ивелин Розинов са гласували да се даде „зелена светлина“ на завода за каменна вата, в който край село Върбовка ще се изгарят дневно по 1160 тона гориво от битови отпадъци, съобщиха за БНР участници в съвета.

Следва директорът на Екологичната инспекция във Велико Търново да вземе решение в 7-дневен срок като не е задължен да се съобрази с предложението на Екологичния експертен съвет.

По настояване на екологичните организации и на представителя на Историческия музей в съвета са приети препоръки, посочи екологът Пенчо Пандъков, участвал в съвета:

„Включихме мерки за въвеждането на биомониторинг върху компонентите на околната среда, най-вече живите организми, за натрупването на опасни замърсители като тежки метали и устойчиви органични замърсители“.

Прието е и предложеното за мониторинг на токсичните вещества в системата за управление на водите в завода, което не е било предвидено, както и за заустването на отпадните води, и препоръки, свързани с опазването на културното наследство на района, известен с археологическото си богатство.

Ако и окончателното решение е положително, ще има отпор, посочи Пенчо Пандъков:

„Трябва да го обжалваме, защото от това зависи бъдещето на цяла Северна и Централна България, и бъдещето на управление на отпадъците в цяла България“.

Очакват се нови граждански протести на жителите на община Павликени.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.

Свързани новини