Отидете към основна версия

1 003 15

Василев: Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година

  • асен василев-
  • бюджет-
  • дълг-
  • миналата година

"2,1% е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът  на финансите 

Снимка: БГНЕС

"Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година". Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му "Бюджет 2022" е инвестиционен бюджет.

"Друг важен елемент е, че във всяка една сфера, въпросите, които Министерството на финансите питаше, бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направена от нулата по този начин", подчерта той, цитиран от Dariknews.bg.

Василев посочи, че това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

"2,1% е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът.

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Дебатите се предават по Българската национална телевизия 2 и Българското национално радио. Проектобюджетът предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 4,8 процента през 2022 г., движен от инвестициите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини