Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 13:43 999 15

Василев: Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година

  • асен василев-
  • бюджет-
  • дълг-
  • миналата година

"2,1% е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът  на финансите 

Василев: Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година - 1
Снимка: БГНЕС

"Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година". Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му "Бюджет 2022" е инвестиционен бюджет.

"Друг важен елемент е, че във всяка една сфера, въпросите, които Министерството на финансите питаше, бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направена от нулата по този начин", подчерта той, цитиран от Dariknews.bg.

Василев посочи, че това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

"2,1% е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът.

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Дебатите се предават по Българската национална телевизия 2 и Българското национално радио. Проектобюджетът предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 4,8 процента през 2022 г., движен от инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    12 1 Отговор
    Бюджет от март до юли ‼️‼️‼️‼️ Те това е промяна ‼️‼️‼️
  • 2 Адмирал без флот

    11 2 Отговор
    Подводниците включени ли са в бюджета ?
  • 3 Беше

    4 9 Отговор
    просто брилянтен , неуспорим , изключително компетентен и търпелив с привокаторите трагични !
  • 4 Пич

    10 2 Отговор
    Защото въртите едни пари , измежду робовладелците , и вашите офшорки ! Заплати и пенсии не увеличихте , защото от тях не може да се краде !
  • 5 Анонимен

    6 0 Отговор
    Кой крив, кой прав, но пенсиите от малки до големи ги увеличиха с 18-20 лева. За 1440 не зная, но щом са 1500,значи увеличението е при тях с 60 български левчета. Много хора смятат по друг начин, 20 + 60, 80 или 120 - 80 = 40 лева, и се започва в автобуса, пък на мен ме орязаха с 40 лева, по - малко ми дадоха и т н. Истината е 18-20 лева бе увеличение на пенсиите през месец Януари 2022,за месец Февруари нямам на идея как стоят нещата.
  • 6 Дамаджони уокър

    7 0 Отговор
    Поредните лъжи на Кокорчо.
  • 7 Асанчо да ми се махаш от главата

    2 0 Отговор
    че като те почна и Спеца Крадеца на ДДС не може да те спаси!
  • 8 По некадърни и нагли управляващи

    2 0 Отговор
    никога не е имала тая държава!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Където мине Промяната

    2 0 Отговор
    трева не никне!
  • 11 Наглост! Асен Василев преди изборите:

    3 0 Отговор
    "Крадът се по 8 милиарда на година, а един мост на Дунава е 200 милиона, това прави 40 моста годишно! ние ще спрем кражбите И НЯМА ДА ТЕГЛИМ НОВ ДЪЛГ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА!" Асен Василев, спечелил властта, като финансов министър: "ЩЕ ТЕГЛИМ 7 МИЛИАРДА НОВ ДЪЛГ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА!"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Асанчо, нали спрахте кражбите бе

    2 0 Отговор
    мушмурок? Къде са ония 8 милиарда, дето уж ги крадяха предишните?
  • 14 Асане ти едни тримесечен бюджет

    2 0 Отговор
    правиш една година, ами годишният сигурно ще го правиш една петилетка!
  • 15 Асане ти си министър на финансите от

    2 0 Отговор
    11 май 2021 година, а сега сме 11 февруари 2022 година! Ква я свърши бе пич освен че фалирахте де що имаше за фалиране?