Отидете към основна версия

2 874 23

Посолството на САЩ не е подкрепяло меморандума с Gemcorp

  • gemcorp-
  • сащ-
  • посолство-
  • меморандум

Скандал с руски инвеститори

Снимка: Фейсбук

Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското правителство. А търговският аташе на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума в Министерски съвет преди седмица. Това се посочва в писмо от посолството на САЩ, в което се разграничават от документа - меморандум за един милиард долара за зелена енергия и алтернативни източници. Писмото бе изчетено в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", заявяват още от посолството.

Според думите на Асен Василев от неделя присъствието на представител на посолството е гаранция, че фондът е препоръчан от американското правителство и това е достатъчно условие да не се подлага на проверка от ДАНС. От друга страна бившият вицепремиер Николай Василев пламенно защити инвестицията, уверявайки, че "руските им връзка" отдавна са приключени.

"Сега" цитира и разпространено изявление на фонда: "Твърдението за наличие на руски капитали в собствеността на компанията категорично не отговаря на истината и неговото тиражиране представлява фалшива новина, която засяга доброто име и репутация на компанията".

Оттам уточниха, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited (GHL) преминава през процедура по изкупуване на дяловото участие на своя руски инвеститор като през декември 2020 г. изкупуването на инвестицията на фонда е приключило. Оттогава няма нито руски инвеститори, нито руски капитали в нито една компания от Gemcorp Grouр, уточнява news.bg.

Към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители и е базирана в Лондон, Великобритания, уточняват от холдинга. Оттам заявяват, че GHL няма да участва по никакъв начин в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отричат да имат някакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.

Свързани новини