Last news in Fakti

31 Март, 2022 18:42 2 860 23

Посолството на САЩ не е подкрепяло меморандума с Gemcorp

  • gemcorp-
  • сащ-
  • посолство-
  • меморандум

Скандал с руски инвеститори

Посолството на САЩ не е подкрепяло меморандума с Gemcorp - 1
Снимка: Фейсбук

Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал за Gemcorp, пред който и да е бил член на българското правителство. А търговският аташе на САЩ не е присъствал на подписването на меморандума в Министерски съвет преди седмица. Това се посочва в писмо от посолството на САЩ, в което се разграничават от документа - меморандум за един милиард долара за зелена енергия и алтернативни източници. Писмото бе изчетено в предаването "Лице в лице" по бТВ.

"Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", заявяват още от посолството.

Според думите на Асен Василев от неделя присъствието на представител на посолството е гаранция, че фондът е препоръчан от американското правителство и това е достатъчно условие да не се подлага на проверка от ДАНС. От друга страна бившият вицепремиер Николай Василев пламенно защити инвестицията, уверявайки, че "руските им връзка" отдавна са приключени.

"Сега" цитира и разпространено изявление на фонда: "Твърдението за наличие на руски капитали в собствеността на компанията категорично не отговаря на истината и неговото тиражиране представлява фалшива новина, която засяга доброто име и репутация на компанията".

Оттам уточниха, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited (GHL) преминава през процедура по изкупуване на дяловото участие на своя руски инвеститор като през декември 2020 г. изкупуването на инвестицията на фонда е приключило. Оттогава няма нито руски инвеститори, нито руски капитали в нито една компания от Gemcorp Grouр, уточнява news.bg.

Към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители и е базирана в Лондон, Великобритания, уточняват от холдинга. Оттам заявяват, че GHL няма да участва по никакъв начин в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отричат да имат някакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ

    31 5 Отговор
    ИЗМАМНИЦИ ИЗМАМНИЦИ ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИ МЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА И ЗАРВОР за всичко лъжат и мажат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГЕРБ

    27 3 Отговор
    ИЗМАМНИЦИ ИЗМАМНИЦИ ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИ МЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА И ЗАРВОР за всичко лъжат
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 С други думи

    32 6 Отговор
    Кирчо и кокорчо са лъгали като разпрани. Не че не знаем. Надминаха боко, он поне лъжеше на дребно.
  • 6 На кой му пука за Козяк

    11 16 Отговор
    Червеният ботуш ще налази България в близко време,дори и пришълците от Украйна ще на палят с 200 когато това се случи.България има кюмур и батерии не и трябват.Точка.
  • 7 Очилат бастон

    8 4 Отговор
    Направо пиши управителите на бъгeриъ еди какво си...
  • 8 34567890

    13 6 Отговор
    защо трябва англичани или американци или кви било там , да ни строят електропроизводството и да ни казват те после колко то струва ?
    изперете 1ерните пари на нашета мафия и ще си имаме НАШЕ електропроизводство и НАШ контрол над него
    дебили ни управляват
  • 9 Оракула

    13 3 Отговор
    Бойко Борисов, и мафиотските му деяния
    очертават пътя на Кирил Петков,
    няма огън без пушек !
    Време е Кирил Петков ,
    да приключи аферата "Гемкор!"
    Докато аферата, не е приключи с него!
  • 10 един от многото

    15 5 Отговор
    Какви се явяват хората от посолството на СААЩ , че да бъдели гаранти за сделка и гарантирания от тях фонд , корпорация или каквато и да е било инвестиция , че да не се проверява от ДАНС. Ние суверенна държава ли сме и ли колония на САЩ?
  • 11 мощ

    11 6 Отговор
    Очакваме още утре да извикате Мустафата и да изгоните поне 10 служители от краварското посолство, заради недопустима намеса във вътрешните работи на България. Няма българите да гладуват за да ви кажат браво от Козяк. Още утре да изгоните поне 10 иначе вас ще изгоним за двойни стандарти и предателство към българите.
  • 12 хихи

    5 0 Отговор
    и ко ши прайм сега???
  • 13 АУУУУУ

    7 6 Отговор
    КИРООО ПАК ТЕ ХВАНАХА В ЛЪЖА.... 🤡🤡🤡😂😂😂😂😂
  • 14 Веритас

    6 4 Отговор
    Ако четете достатъчно внимателно, ще видите че между твърденията на министър Василев и тези на посолството няма противоречие. Това че представител на посолството не е присъствал на подписването на меморандума, не означава, че не е завел инвеститора при министъра, което означава само едно - подкрепа. Истината е една и думите са важни. Аудиторията да се научи да отдава значение на всяка дума, иначе няма да достигне до истината.
  • 15 ЧИЧО СТАМАТ

    5 4 Отговор
    ПЪЛНА КАША ПО БЪЛГАРСКИ.ПИСАЛ СЪМ ГО И ПАК ЩЕ ГО НА ПИША.НАЙ СЛАБАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО СА ПОЛИТИЦИТЕ НИ ВИЗИРАМ ВРЕМЕТО ОТ 1878Г ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ ТА ДОСЕГА.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е УПРАВЛЯВАНА ОТ ПРОДАЖНИЦИ И КЕЛЕПИРДЖИИ.
  • 16 МалкоЛогика

    6 4 Отговор
    Защо е нужно одобрение от нечие посолство. България колония ли е ?

    Коментиран от #20

  • 17 Простото Киро

    4 5 Отговор
    Поредната лъжа на управляващите. Има ли нещо, за което да не лъжат?!?!

    Коментиран от #19

  • 18 ха ха

    4 4 Отговор
    Казах ви аз, че щом се споменава устойчива/зелена енергия, значи ще има скубане на данъкоплатеца. Кодовата дума за стригане е нещо от рода на "зелено", "устойчиво", "еко", "възобновяемо", "безотпадъчно", "нисък въглероден отпечатък" и други подобни... Гледайте теслите и другите електрокари как правят пари от търговия с въглеродни емисии и си правете сметка... Онази маймуна с точковите удари вместо да сочи парламента, да сочи Давос и зелките дето ще уморят европееца от студ и глад... след като го оставиха без работа и го набодоха по 3 пъти...
  • 19 ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Простото Киро":

    Ти пък какво си очаквал от човек, който е излъгал за гражданството си... Нема да обяснявам колко е просто. Нужно е само в народената милиция да проверят дали си е подновявал личната карта... там в молбата се попълва за друго гражданство... Простичко е... За документна измама нормалните хора отговарят по закона... Ама, у нас е за кон...

    Коментиран от #21

  • 20 ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "МалкоЛогика":

    Не е нужно одобрение, ама Кирчо се крие зад посолството за тази далавера. Едва ли не оттам са препоръчали порената фирма за зелен хайвер платен от данъците на заможния българин... Като стана въпрос скубане, да попитам пак: При каква цена на тока ще падне субсидията за перки и панелки?... ;)
  • 21 Простото Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "ха ха":

    Ами очаквам тези, които подкрепят измамниците просто де не влязат в следващия парламент. Всичките 4 групички. Просто е.
  • 22 Асен Василев, Николай Василев Афери

    2 1 Отговор
    На Едро!!?? Николай Василев е за Затвора а Асен Василев какви ги Върти??
  • 23 Бойко Лъжеше на Едро, за Милиарди!!

    3 0 Отговор
    Това ако е на Дребно?? За 12год Изтекаха много милиарди към Овшорки и Чужди Банки, така, че Крадци, като Шайката от ГЕРБ и Патериците това надмина всичко окрадено за последните 32год!!