Отидете към основна версия

5 891 12

Ето кога ще се стабилизира европейския пазар на горива

  • бензин-
  • цени-
  • стабилизиране

Процесът ще отнеме 2 години

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стабилизирането на европейския газов пазар ще отнеме близо 2 години. По-рано полският нефтен и газов концерн PGNiG обяви, че е получил уведомление от „Газпром“ за пълното спиране на доставките на газ от 27 април. Това се дължи на отказа на полската страна да плати руския газ в рубли. „Този ​​пазар ще се стабилизира, когато европейските потребители ще могат да доставят в Европа извън Русия такива обеми газ, които в момента се доставят от Русия“, каза Пьотр Наимски, комисар на полското правителство за стратегическа енергийна инфраструктура на пресконференция във Варшава.

„Става въпрос за пълно използване на газовите пристанища в Западна Европа, завършване на изграждането на определени елементи от газопроводи, за да може всичко това да достигне до получателите, а това ще отнеме известно време, вероятно около две години“, добави той.

Представителят на полското правителство предположи, че през този период могат да се очакват сътресения на газовия пазар. „В момента не можем да определим колко силни ще бъдат тези смущения и ще трябва да реагираме в зависимост от обстоятелствата“, каза той.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащането за доставките на природен газ за страните от ЕС и други държави, които са въвели ограничителни мерки срещу Руската федерация, в рубли, за да спрат да използват долари и евро в изчисленията. Тогава президентът подписа съответен указ и обяви, че Русия ще обмисли неизпълнение на задълженията по газовите договори от страна на неприятелски настроени страни, ако те не плащат в рубли от 1 април.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.

Свързани новини