Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Април, 2022 07:37 5 890 12

Ето кога ще се стабилизира европейския пазар на горива

  • бензин-
  • цени-
  • стабилизиране

Процесът ще отнеме 2 години

Ето кога ще се стабилизира европейския пазар на горива - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Стабилизирането на европейския газов пазар ще отнеме близо 2 години. По-рано полският нефтен и газов концерн PGNiG обяви, че е получил уведомление от „Газпром“ за пълното спиране на доставките на газ от 27 април. Това се дължи на отказа на полската страна да плати руския газ в рубли. „Този ​​пазар ще се стабилизира, когато европейските потребители ще могат да доставят в Европа извън Русия такива обеми газ, които в момента се доставят от Русия“, каза Пьотр Наимски, комисар на полското правителство за стратегическа енергийна инфраструктура на пресконференция във Варшава.

„Става въпрос за пълно използване на газовите пристанища в Западна Европа, завършване на изграждането на определени елементи от газопроводи, за да може всичко това да достигне до получателите, а това ще отнеме известно време, вероятно около две години“, добави той.

Още новини от Украйна

Представителят на полското правителство предположи, че през този период могат да се очакват сътресения на газовия пазар. „В момента не можем да определим колко силни ще бъдат тези смущения и ще трябва да реагираме в зависимост от обстоятелствата“, каза той.

На 23 март руският президент Владимир Путин обяви прехвърлянето на плащането за доставките на природен газ за страните от ЕС и други държави, които са въвели ограничителни мерки срещу Руската федерация, в рубли, за да спрат да използват долари и евро в изчисленията. Тогава президентът подписа съответен указ и обяви, че Русия ще обмисли неизпълнение на задълженията по газовите договори от страна на неприятелски настроени страни, ако те не плащат в рубли от 1 април.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    18 3 Отговор
    Две години ще караме на дърва.Ще изсечем горите.
  • 3 Dgd

    27 4 Отговор
    Руснаците спират газта, от прословутата диверсификация на тиквата, остана само диверсията. На чечелившите - Честито
  • 4 глупости

    32 3 Отговор
    Интересното е че дори Катар, които са номер 1 в света по износ на газ казаха, че няма алтернатива на руския газ за индустрията, особено като цена, обаче разни местни невероятни спецове и полски такива, знаят как ще можем без руски газ. Да видим индустрията ни и тази на европа на какво мнение ще е след месец два. Да не се окажат катарците по-експерти от местните всичко знаещи....
  • 5 Някой

    22 4 Отговор
    Аз знам!
    Когато ЕС махнат нелепите санкции срещу Русия и почнат да плащат за всички енергоносители в рубли, пазарът ще се успокои. Но цените от пред иначалото на санкциите няма да се върнат никога. Освен ако не ни ударят с нова КОВИД криза и на хората им се забрани да пътуват.

    Коментиран от #7

  • 6 Great Reset

    26 3 Отговор
    Великото нулиране.
    Ред пландемий. Ред война. Ред инфлация и глад.
    Заврете си зелената сделка нализнаетекъде соросоидни глобалистчета.
  • 7 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    НЕ МОЖЕ ЛИ ТИ ДА ПЛАЩА ЗА УСЛУГИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪС ЗАД.НИК, А ЗАД.НИК?
  • 8 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Европа ще си кара Газ с рикша от Марс и всичко е точно и Zеленко на писта.
  • 9 Дедо Пене

    3 10 Отговор
    Ако не плащате в рубли, спираме газта, а ако не се подчиняват на Джуджето ще дойде в България на морето с войска и ракети ДА ЗАЩИТАВА 45ХИЛ.РУСНАЦИ ОТ ЛОШИТЕ БЪЛГАРИ!!! НЕЩО МИ ПРЕЧИ... Н А Т О?!?
  • 10 Смех

    9 1 Отговор
    То два месеца ще са много, бизнеса заедно с народа като ревне ще има масово падане и разпадане на някакви кухи тикви по върховете
  • 11 Алабалае

    5 2 Отговор
    Ко да ви кажа освен,че ЕС се управлява от умствено слаби хора! Аз не харесвах Ангела Меркел,но сега разбирам,че тя е била много добър политик и ако тя беше на власт,може би нямаше да има подобна криза или поне нямаше да бъде така тежка!
  • 12 Джеймс

    0 0 Отговор
    LPG то убаво, ама ще трябва и гориво за корабите, а и сега се ползва дизел от Русия. Селскостопанска, строителна, жп техники също са
    на дизел, та не знам как ще остане за дизеляците ни.