Отидете към основна версия

4 632 15

Газохранилището в "Чирен" вече се пълни

  • газопровод-
  • чирен-
  • газово хранилище

Миналата година "Булгаргаз" дори не го напълни догоре

Снимка: БГНЕС

Газохранилището в "Чирен" вече се пълни - на 20 април беше запълнено на 16.1%, а към 9 май вече е почти 20%. Това е добра новина - при тази несигурност трябва да имаме максимално резерви, особено от вносни енергийни източници.

Това коментира във "Фейсбук" икономистът Георги Ангелов.

Да имаме резерв от газ и петролни продукти е дори по-важно от зърнен резерв, защото зърното си го произвеждаме (скоро очакваме нова реколта), а газ и петрол не произвеждаме.
Добре е, че "Чирен" се пълни, но е още по-добре ако се пълни по-бързо. Това е възможно технически.

Техническият капацитет за нагнетяване е 34 GWh на ден, а в последните седмици се използва около една трета от него. Така че има възможност и за по-бързо пълнене на газохранилището и тя трябва да се използва.

Досега "Чирен" се е разглеждало само като търговски резерв, който изглажда доставките и потреблението на газ през зимата.

В началото на миналата зима "Булгаргаз" дори не напълни "Чирен" догоре - в началото на отоплителния сезон хранилището беше пълно само на 75%. Чирен, обаче, става по-важен сега и може да се разглежда и като държавен резерв.

Затова и проектът за разширение на "Чирен" трябва да се задвижи по-бързо, както и други възможни проекти за газохранилища в България.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 59 гласа.

Свързани новини