Отидете към основна версия

8 691 18

Най-дефицитните стоки в света

  • пазар-
  • стоки-
  • дефицит

В Европа това са букът и бирата, а в Австралия – зелената салата

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Западните държави изпитват недостиг на лук и бира заради неблагоприятната ситуация в света. В Австралия е разкрит недостиг на зелена салата, поради което готвачите на ресторанти KFC решиха да добавят вместо тях зеле към бургери, съобщи агенция Bloomberg.

Отбелязва се, че в Япония лукът и саламът са изчезнали от магазините, в Германия - бутилираната бира, а в САЩ - пуканки.

Глобалният недостиг на картофи влезе в медиите, след като McDonald's трябваше да спре продажбата на пържени картофи в няколко държави поради проблеми с доставките, а ресторантите KFC в Сингапур го замениха с вафлени трохи.

Ситуацията се дължи на метеорологичните условия, пандемията от коронавирус, както и геополитическата ситуация, която се разви на фона на украинската криза.

Западът засили санкционния натиск върху Москва след началото на руската специална операция за денацификация и демилитаризиране на Украйна. Много страни замразиха активите на руските банки, някои компании напуснаха Русия. В Европа целият гръм призовава за отказ за доставка на руски енергийни ресурси.

Въпреки това, прекъсването на веригите за доставки вече доведе до безпрецедентни икономически проблеми за западните страни под формата на покачване на цените на енергията, горивата и храните.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.

Свързани новини