Отидете към основна версия

13 056 20

Норвегия спря добива на нефт

  • петрол-
  • норвегия-
  • стачка

Причината е стачка на мениджмънта

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В три находища в Норвегия производството на петрол и газ е спряно поради стачки. Норвежката компания Equinor временно затвори производството на нефт и газ в находищата Gudrun, South Oseberg и East Oseberg. Това се съобщава на сайта на енергийния гигант. Причината за спирането е започналата във вторник в полунощ стачка на мениджъри и ръководители на фирми.

Според анализатори стачката е започнала поради факта, че цената на петрола и газа се е повишила, но заплатите на служителите, които произвеждат гориво, не са се увеличили

„Профсъюзите в Норвегия се опитват да постигнат нов социален договор. Те вярват, че ако компаниите са започнали да продават продукти по-скъпо от преди, тогава те трябва да плащат на служителите си повече. Ако една компания създава повече добавени стойност, то част от тази стойност трябва да принадлежи на служителите. Така е, но засега тази увеличена печалба не се знае къде отива", обясняват служители.

Моментът за стачка обаче е странен. „Решението да се стачкува сега е странно решение. По този начин общото производство на петрол и газ в Европа ще намалее. Имайки предвид, че в същото време има постепенно изтегляне на руски енергийни ресурси, тази ситуация води до увеличаване на цената на енергията. Стачката ще оскъпи цялата верига от производството до крайното потребление на стоките. И не говорим за част от процента, а много повече “, посочват икономисти.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.

Свързани новини