Отидете към основна версия

15 886 16

Масови уволнения в най-голямата американска компания, създадена от българин

  • robinhood-
  • влад тенев-
  • компания-
  • съкращения-
  • персонал

Robinhood е основа от българина Влад Тенев

Снимка: Shutterstock

Популярната трейдърска платформа Robinhood ще уволни 23% от персонала си, тъй като онлайн бизнесът е пострадал поради рязко забавяне на търговската дейност на потребителите. Ръководителят на компанията Влад Тенев заяви на 2 юли, че предишният кръг на уволнение през април (9% от персонала) не е помогнал на компанията да намали разходите. Общо компанията е съкратила над 1000 работни места от началото на текущата година.

Според ръководителя на компанията, уволнението е придружено от по-широка реорганизация на работата на сайта. Влад Тенев отбеляза, че предишният кръг на уволнение през април „не е стигнал достатъчно далеч“, за да помогне на компанията да намали разходите.

Тенев казва, че компанията е увеличила броя на персонала до почти 3900 души през първото тримесечие на 2022 г. от около 700 души в края на 2019 г. Според Тенев, при новите условия компанията работи „с по-голям брой служители, отколкото е необходимо“.

Съкращенията ще бъдат основно в операционни звена, маркетинг и управление на програмите. Тенев ги свързва с „влошаване на макроикономическата среда, инфлацията на 40-годишните максимуми, придружени от широк срив на Cryptorrhniki“.

На 4 август компанията ще бъде домакин на общо събрание, след като служителите ще получат известие за уволнение. През последните месеци редица технологични компании, включително Twitter, Netflix и Tesla, уволниха служители, тъй като са изправени пред забавяне на растежа и заплахата от предстояща рецесия.

Robinhood публикува доклад за резултатите си за второто тримесечие на 2 август. Броят на активните потребители на платформата на месечна база намалява до 14 милиона души, това е 34% по-малко спрямо август 2021 г. Приходите отчитат спад от 44%, до 318 млн. USD спрямо второто тримесечие на миналата година. Към момента компанията остава с 21 милиона активни потребители.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.

Свързани новини