Отидете към основна версия

3 725 23

Талеб: Биткойн е тумор

  • биткойн-
  • критик

Мнението е на автора на „Черният лебед“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Насим Никълъс Талеб заклеймява съвременната икономическа среда, като заяви, че тя е довела до създаването на „тумори“ като Биткойн и, че подобни явления вредят на икономиката, в предаването Squawk Box на CNBC. "Смятам, че имахме 15 години Дисниленд, който по същество разруши икономическата структура. (…) Фед прекали, като понижи лихвените проценти твърде много. (…) Вие вредите на икономиката, създавате балони, създавате тумори като Биткойн", казва той. Наред с това той упрекна и „новото поколение“, че не разбира основните икономически понятия, като заключи следното: В някакъв момент е имало такова нещо като [федерален процент на отстъпка]. Всички тези понятия убягват на новото поколение.

Струва си да се отбележи, че Талеб е известен биткойн критик, който през февруари 2021 г. заяви, че се отървава от целия си Биткойн, посочвайки нестабилността на токена като негов основен недостатък, въпреки ралито му по това време, което доведе до достигане на цената от $49,000, последвано от по-високи върхове.

Няколко месеца по-късно той осъди водещата дигитална валута, заявявайки, че тя се е провалила като валута и че работи като „отворена Понци схема: парите, спечелени от някого, се вземат от някой друг“.

Неотдавна, в началото на август 2022 г., Талеб изглежда се подиграваше на главния изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлор за това, че се е оттеглил от поста си, след като е ръководил амбициозен план за натрупване на Биткойн за компанията, като нарече напускането му „още един пирон в ковчега“ на стратегията.

Днес Биткойн падна под $20,000, като се търгува около $19,700 към момента на писане на статията.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Свързани новини