Last news in Fakti

17 Септември, 2022 16:07 3 703 23

Талеб: Биткойн е тумор

  • биткойн-
  • критик

Мнението е на автора на „Черният лебед“

Талеб: Биткойн е тумор - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Насим Никълъс Талеб заклеймява съвременната икономическа среда, като заяви, че тя е довела до създаването на „тумори“ като Биткойн и, че подобни явления вредят на икономиката, в предаването Squawk Box на CNBC. "Смятам, че имахме 15 години Дисниленд, който по същество разруши икономическата структура. (…) Фед прекали, като понижи лихвените проценти твърде много. (…) Вие вредите на икономиката, създавате балони, създавате тумори като Биткойн", казва той. Наред с това той упрекна и „новото поколение“, че не разбира основните икономически понятия, като заключи следното: В някакъв момент е имало такова нещо като [федерален процент на отстъпка]. Всички тези понятия убягват на новото поколение.

Струва си да се отбележи, че Талеб е известен биткойн критик, който през февруари 2021 г. заяви, че се отървава от целия си Биткойн, посочвайки нестабилността на токена като негов основен недостатък, въпреки ралито му по това време, което доведе до достигане на цената от $49,000, последвано от по-високи върхове.

Няколко месеца по-късно той осъди водещата дигитална валута, заявявайки, че тя се е провалила като валута и че работи като „отворена Понци схема: парите, спечелени от някого, се вземат от някой друг“.

Неотдавна, в началото на август 2022 г., Талеб изглежда се подиграваше на главния изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлор за това, че се е оттеглил от поста си, след като е ръководил амбициозен план за натрупване на Биткойн за компанията, като нарече напускането му „още един пирон в ковчега“ на стратегията.

Днес Биткойн падна под $20,000, като се търгува около $19,700 към момента на писане на статията.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биткйн е:

    19 6 Отговор
    Набутах се, сега участвам активно за да набутам други, за да мога да се избия.
  • 2 Русофил

    15 16 Отговор
    Господинът не е прав. Даже и нашите началници си държат парите така.
    Само ние сглупихме, че вложихме пари в апартамент в Крим. Сега не можем
    да го продадем, че забраниха сделките.
  • 3 КОТарАК

    29 6 Отговор
    умни са били хората навремето-златни , сребърни парици и е нямало инфлация
  • 4 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    23 3 Отговор
    Истинската валута е трудът. Най обичам като работите. Така имам много валута а ви давам срещу това хартийки. Скоро и хартийки няма да давам а ще ви давам дигитални пари т.е. нищо на квадрат срещу робски труд. Яко нали!? Сега е важно да си платите сметките тока и лихвите по хартийките които ви обещавам да видите за малко. Благодаря. Обичам ви робове на дигитални хартийки. Трудете се. Благодаря пак.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баста 🇺🇦

    11 8 Отговор
    Биткойна е есенни листа, нищо повече!
  • 7 Абе

    11 5 Отговор
    Едно време дядо ми тъй казваше .Обръщайте хартиените пари във златни лири.Златото е вечно.Каквото и да стане ще е ценно.

    Коментиран от #18

  • 8 Бонев

    23 3 Отговор
    Когато беше 60000 всички пееха друга песен. За мен биткойна е огромна пирамида. Много спечелиха,но много повече ще загубят от него.

    Коментиран от #9

  • 9 Нищо ново

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бонев":

    То с всичко е така. Парите не валят от небето. За да спечели някой, друг губи.

    Коментиран от #21, #22

  • 10 д-р Косев

    3 10 Отговор
    Биткойнът е форма на фашизъм. Баламосват лумпените, че може да забогеят лесно, после след срив, разочорование, гняв, бунтове и появата на някой нов фюрер. На мястото на Путлер щях да навивам пружината на криптовалутите за да взрия западния свят. Това ще е много по-ефектино от борбата с джендъризма и православните тъпизми, ама де толкова акъл в милиционерската кратуна.
  • 11 НАТО-Стандарт

    14 10 Отговор
    Биткойн е свободни, независими, електронни пари. Както имаш 100 лева банкнота, така имаш 100 монети на екрана, в Интернет, защитени с криптография (неразбиваеми пароли). Биткойн може да се притежава, съхранява и изпраща, без разрешението или участието на трета страна. Представа си нямат тия хора дето коментират.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАТО-Стандарт

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Няма да го продадеш на 24к, седи мирен малко и на 240к ще продадеш.
  • 14 Хубаво е, че сте аноним,

    4 1 Отговор
    че днес припаднах от нормата на нящо с логика, като вашата. И някак хич ми не е толерантно.
  • 15 Минувач

    3 2 Отговор
    Много от коментиращите тук идея си няма, за какво иде реч. Някой от вас може ли да ми каже, с какво златото например е толкова ценно. Ами с ограниченото си количество в природата и това, че е подходящо за цечене и съхранение, а преди и за размяна. Това е! Биткойнът е наричан дигиталното злато, защото също е в ограничено количество и труден за добиване. Все едно е да вложиш няколко милиона в златодобив или в криптоферма. Какво не се харесва на правителствата - ами това, че не могат да ограбват хората чрез инфлационната си политика с хартийките, наречени пари. Ти си даваш труда, дават ти хартийки, ти заделяш част от тях за вбъдеще, т.е. заделяш част от изработения от теб труд. Но след 10 години, заделеното от теб вече струва далеч по-малко, а трудът ти е, като константа за единица работа. Така държавата вече е ограбила една хубава част от твоя труд, изработен преди 10 години. Има много литература на тема голямото зануляване и как обикновения човек бива ограбван. Всичко започна с фиатните валути и махането на златния стандарт на парите. С криптото човек става независим от финансовите манипулации на държавите, там има таван на броя, а е и с възможност за бързи плащания и прехвърляния, за разлика от златото. Дали е Понци схема - да, има някои крипто валути, които са такива, но основните НЕ са! Дали 40 милиона души по света са толкова тъпи, че да имат крипто и то да е за 2 трилиона долара. Това да не е някаква местна пирамида-измама в някоя забутана държава. А з
  • 16 Минувач

    3 1 Отговор
    .... А знаете ли, че в началото така се е говорело и за кредитните карти, че са измама, а вижте сега, всеки има и ползва. Лошото засега е, че крипто е прекалено обвързано с фондовите пазари и когато те са надолу, както е сега и криптото пада. Когато тази корелация се намали, тогава и тази волатилност на крипто ще намалее.
  • 17 Критик на критици

    2 1 Отговор
    "Струва си да се отбележи, че Талеб е известен биткойн критик". То изобщо не си е струвало да пишете тази статия. Много им дреме на тези с парите какво мисли...
  • 18 123

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Абе":

    Абе вечно и ценно,ама от 2000 долара за тройунция падна на 1600 за нула време.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 мани мани

    1 0 Отговор
    днес купих сaтошита отново ... яд ме е, че навремето не започнах, но никога не е късно ...
    технологията не е пирaмидa, но навлезнат ли брoкери и купувачи от майнерите и ето ти вече пирамидалната структура, но то кое не е пирамида всъщност ... живеем в доста пирамидални структури ... хайпа дойде, след като се прайше търговия в дaрк нета ... къв тoкен? биткoйн не е токен :) токените надойдоха от етериум пoвърнятa на руско-канадското гoвнo и сие ... краднаха кода, не че не е опен сорс, но го преработиха по ужасен начин ... ся искат да стейкват, за да се нагушaт още повече, но бaлaми няма и етeра ще иде в рисайкъл бина, и всички nft шитoвe!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 мани мани

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нищо ново":

    но загубата им е временна! насреща имат сaтошитa, цели биткoйни ... ще са известно време ходлери/холдери и при рекорд на биткoйна ще продадат, ако искат за фиатна пaричка ... има и нещо друго - ползва се за закупуване на имоти без да се минава през посредници - бaнки и прочие и на нап се дава/подава 1 голям чeп и да го дуxaт ... 0 данъци! 0 за посредници! 0 за държавата! ама като не са ви ясни нещата и плямпaте глyпости ...
  • 23 мани мани

    2 1 Отговор
    живеем в пирамидална структура, ако не ви е ясно! кои са губещите? :) нима сте на върха й?!