Отидете към основна версия

13 662 10

Понижиха цените на тока за домакинствата

  • чехия-
  • ток-
  • цена-
  • домакинства-
  • ревизия

Чехия ревизира тарифите след рязкото увеличаване на цената на тока в началото на 2022 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Тарифите за електроенергия и газ за потребителите в Чешката република, които се повишиха рязко от началото на 2022 г., започнаха значително да намаляват, съобщи порталът novinky.cz с позоваване на разпределителната компания и оператор на част от националните енергийни мрежи E.ON.

E.ON ревизира тарифите за електроенергия и газ за домакинствата от 31 март. Те спаднаха най-силно при газта, което ще позволи на потребителите, които преминат към тях, да спестят десетки хиляди крони годишно.

Цената на kWh за електроенергия в E.ON е, включително данъците, 6,63 крони (около $0,3). Конкурентни компании предлагат на домакинствата тарифи за kWh доста над 7 крони (приблизително $0,35). Газът в E.ON падна до ниво под две крони (по-малко от $0,09) за kWh.

Така домакинствата ще спестят средно от 1800 крони ($83) до 5000 крони ($231) на година от електроенергия, в зависимост от това дали живеят в малки апартаменти или вили. Новите тарифи за газ ще им позволят да спестяват много повече годишно.

В Чешката република E.ON предлага най-атрактивните тарифи за битова енергия сред другите енергийни компании, работещи в страната. „По-ниските тарифи за енергия са още едно доказателство за това колко добре върви възстановяването на газовия пазар“, каза Иржи Гавор, енергиен експерт, цитиран от портала.

Междувременно той не очаква пазарната цена на газта да падне до нивото от 2019-2020 г. Сега стойността му надвишава тази от онези години, според експерта, двойно.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.

Свързани новини